PROCESI

Kreso obmanjivala VSTV i oštetila državni budžet!

Piše: M. AŠČIĆ

21.4.2018

Sreto Crnjak, sudija Suda BiH, koji je krajem 2016. svim sudijama te pravosudne institucije poslao pismo na sedam stranica, u kojem ih obavještava o spornim postupcima Meddžide Kreso, tadašnje predsjednice Suda BiH, u pojedinim predmetima, iznosi detalje i o tome kako je Kreso određivala podobne sudije i presignirala određene predmete, ali i svjesno varala članove VSTV-a.

Zašto sam degradiran

Nakon što je pojasnio reakciju Meddžide Kreso u predmetu Azre Miletić, za koji se Sud BiH nedavno proglasio nenadležnim, a „predsjednica zdušno borila da joj sudi upravo Sud BiH, jer će u protivnom optužnica propasti“, ovaj sudija iznosi i nepoznate detalje o brojnim postupcima Kreso koji se tiču rada Suda BiH i odabira sudija za određene sudske postupke koji su zastupali političke interese“.



Crnjak nam je potvrdio da je poslao ovo pismo, a da je, nakon što je upozorio na nezakonitosti vezane uz Azru Miletić, degradiran i raspoređen s pozicije sudije Revizijsko-upravnog vijeća za sudiju Upravnog odjeljenja, što je bila „osveta Meddžide Kreso“. On je naveo da je ovo jedna vrsta degradiranja, jer je od predsjednice ubrzo okarakteriziran kao sudija nepodoban za „predmete izbornih žalbi, u kojima se ponekad prepliću stranački interesi“.

- Čak, predsjednica ne dozvoljava ni da se s njom ravnopravno razgovara. Ona je dignitet sudije spustila na najniži nivo. Valjda da bi ona bila viša. Stalno zaboravlja da je ona samo prva među jednakima (primus inter pares). Ja svoju sudijsku čast, ugled, integritet i nezavisnost neću dati ni po koju cijenu i bez obzira na sve posljedice koje trpim ili ću trpjeti – napisao je Crnjak nakon premještaja, za koji je rekao da je bez ikakvog osnova i da je „ovo direktan udar na sudijsku nezavisnost“.

Crnjak u pismu navodi da su po naredbi Kreso predmeti koji su se odnosili na sukob interesa presignirani i da su mu „iz pisarnice rekli da na taj predmet ne računa“.

- Očito je da sam ja od predsjednice okarakterisan kao nepodoban sudija. Ja nisam bio pogodan za zaštitu interesa određenih političkih stranaka i njihovih kandidata kao moj bivši kolega (čije ime neću spomenuti), koji ima ekskluzivno pravo za rješavanje predmeta izbornih žalbi i sukoba interesa. Radi se o sudiji koji je, primjera radi, držao na svom stolu oko dvije godine predmet u postupku po žalbi Svena Alkalaja protiv odluke CIK-a, kojom je utvrđeno da je imenovani u sukobu interesa – naveo je Crnjak


 Prikazala zaostatke

U pismu je pojasnio da je Kreso tog sudiju i nagradila tako što je založila sav svoj autoritet da bude izabran za dodatnog sudiju i nakon penzionisanja.

 - Da bi navedeni sudija bio izabran za dodatnog sudiju, predsjednica je obmanula i VSTV, jer je, u prilog potrebe za dodatnim sudijom, prikazala zaostatke u predmetima Upravnog odjeljenja. Međutim, rezervni sudija, koji je izabran na račun navedenih zaostataka, nije raspoređen u Upravno odjeljenje, nego Apelaciono. Ovakvom zloupotrebom predsjednica je oštetila i budžet BiH, jer je platu isplaćivala rezervnom sudiji za predmete od tekućeg priliva u Apelacionom odjeljenju – napisao je Crnjak.

(Sutra u nastavku pisma donosimo: Prema kojim je sudijama Kreso imala dvostruke aršine i kako se zalagala da bude poništen konkurs VSTV-a, kako ne bi bila izabrana „maserka“ iz Općinskog suda u Sarajevu)

 Koji je tužilac bio često viđen gost u kabinetu predsjednice Suda

Crnjak u pismu obavještava kolege o tome da Kreso radi nezakonito i poručuje:

- Na vama je da procijenite da li u ovakvim radnjama postoje obilježja krivičnog

djela zloupotrebe položaja ili, eventualno, nesavjesnog rada u službi. Predsjednica bi to, kao bivši tužilac, morala znati. A možda joj pomogne i tužilac Tužilaštva BiH, koji je čest i rado viđen gost u kabinetu predsjednice.







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.