BIH

Ko je mimo Vlade odgovorio na tužbu?

Milićević: Tražila odgovore

Piše: M. R. S.

8.4.2018

Svojevrstan je skandal da Vlada Federacije BiH nije dobila rješenje Suda o privremenoj mjeri kojom se zabranjuje poništenje konkursa za izbor direktora i zamjenika direktora Porezne uprave FBiH nego se o tome zna iz medija, a nije poznato ni ko je mimo Vlade odgovorio na tužbu i na prijedlog za donošenje privremene mjere.  

Kazali su nam to u Vladi nakon što je ova pitanja uoči sjednice u četvrtak postavila ministrica finansija i dopremijerka FBiH Jelka Milićević, tražeći informacije o tome šta se dešava.

- Vladi se nalaže da ne donosi odluku o poništenju konkursa i da ne poduzima bilo kakve aktivnosti do okončanja sudskog postupka, a Vlada nije dobila ništa napismeno o privremenoj mjeri osiguranja, dok su to, s druge strane, od nekoga dobili mediji – rekao nam je naš izvor.

Istaknuo je da se postavilo i pitanje ko je pokrenuo spor i kakav se to postupak vodi, ali da ni na njega na sjednici nije odgovoreno. Ovo začuđuje, jer je premijer FBiH Fadil Novalić u februaru izjavio da ga je Šerif Isović, vršilac dužnosti direktora Porezne uprave (PU), obavijestio da je pokrenuo spor i da će zatražiti privremenu mjeru pa je nejasno zašto to Novalić nije u četvrtak kazao i članovima Vlade.

Poništenje konkursa je na sjednici 8. februara predložila Milićević, jer je Isović bio jedini uspješan kandidat, a konkursom su tražene dvije pozicije. Novalić, pak, insistira na Isovićevom imenovanju pa je prekinuo tu sjednicu Vlade i nikad je još nije nastavio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.