SUD BIH

Kreso nezakonito naredila OSA-i da prisluškuje sutkinju Miletić!?

Miletić: Istraga započela tek nakon što je uhapšena | Kreso: S kim je imala dogovor u Tužilaštvu

Piše: M. AŠČIĆ

21.3.2018

U Sudu BiH jučer je održana sjednica Žalbenog vijeća u predmetu protiv Azre Miletić, suspendirane sutkinje ove pravosudne institucije, koja je nepravomoćno osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara.

Povrede ZKP-a

I odbrana i Tužilaštvo BiH zatražili su u svojim žalbama, svako na svoj način, ukidanje prvostepene presude, zbog, kako su naveli, bitnih povreda odredaba ZKP-a BiH.

Postupajući državni tužilac Džermin Pašić zatražio je ukidanje prvostepene presude kako bi Miletić bila osuđena i za krivično djelo „kršenja zakona od strane sudije“, što je traženo u optužnici, a Sud u prvostepenom postupku odbio.

S druge strane, Edina i Jesenka Rešidović, advokatice Azre Miletić, u svom žalbenom prijedlogu traže da se prvostepena presuda preinači na način da Miletić bude oslobođena optužbe za primanje dara i da bude zakazano novo suđenje pred ovim vijećem, a žalba Tužilaštva odbijena kao neosnovana.

Pašić je u obrazloženje žalbe naveo i da se Sud BiH nije bavio suštinskim pitanjem koje se odnosi na posebne istražne radnje, koje su ocijenjene kao nezakonit dokaz zbog povreda privatnosti optužene. Kazao je i da je prvostepena presuda nerazumljiva. Advokatica Edina Rešidović ukazala je sudijama Apelacionog vijeća da nema nijednog dokaza da je Miletić primila dar, što nije navedeno ni u izreci prvostepene presude, nego se govori o zajmu.

Nezakonit imunitet

Jesenka Rešidović naglasila je da je prvostepena presuda zasnovana na „dokazima na kojima se ne može zasnivati“, navodeći da je jedna od nezakonitosti i davanje imuniteta ključnom svjedoku S1, koji u ovom predmetu ima svojstvo osumnjičene osobe. Ukazala je da je njegov iskaz predstavljao plod otrovne voćke i da su svi ostali svjedoci kasnije bili kontaminirani, a njegovo svjedočenje kontradiktorno i nejasno i puno izmišljotina.

- Kompletna istraga protiv Miletić bila je nezakonita, kao i naredba o prisluškivanju od OSA-e, koju je dala predsjednica Suda (Meddžida Kreso, op. a.). Ona je dala nalog OSA-i, a kasnije su ga sakrili od nas ne želeći skinuti oznaku „tajno“. Uostalom, OSA uopće nije bila nadležna za postupanje u ovom predmetu i za ovu vrstu krivičnog djela – rekla je Jesenka Rešidović.

Ona je posebno naglasila da je Miletić u pritvoru provela mjesec, a da sudija za prethodni postupak nikad nije izdao ni naredbu za posebne istražne radnje.

Bilo je zloupotreba i od Gorana Salihovića

Azra Miletić jučer je kazala da bi „imala puno toga reći i da bi možda najbolje bilo da snimi dokumentarac u kojem bi svašta ispričala“. No, naglasila je da je cijela istraga u ovom predmetu započela tek nakon što je uhapšena i da je kroz posebne istražne radnje za druge osobe 80 dana prisluškivana.

- Postojao je jedan dogovor predsjednice Suda i nekih osoba u Tužilaštvu BiH tako da me OSA slušala četiri mjeseca. Meni su na osnovu nezakonitih dokaza odredili i pritvor. Tu je bilo i zloupotrebe od glavnog državnog tužioca (Goran Salihović, op. a.) koji je dao imunitet svjedoku S1. Koji je bio njegov motiv i motiv tužioca za davanje imuniteta S1 - upitala je Miletić, a advokatica Jesenka Rešidović dodala da je Sud poklonio vjeru svjedoku koji je pod zakletvom slagao da je prije rata bio policajac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.