BIH

Čelnici Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH danas o ' Agrokoru'

Redakcija

11.4.2017

Čelnici Vijeća ministara BiH, predsjedavajući Vijeća Denis Zvizdić te ministri finansija i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović trebali bi danas razgovarati s predstavnicima firmi kćerki ‘Agrokora’ o finansijskim problemima ovog hrvatskog koncerna i mogućim posljedicama koje mogu biti po BiH.

To je jučer novinarima u Istočnom Sarajevu potvrdio Šarović, a sastanku bi trebali prisustvovati ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio i direktor ‘Konzuma’ za BiH Tomislav Bagić te direktori četiriju firmi kćerke ‘Agrokora’.

Također, danas popodne u Vladi Federacije BiH u Sarajevu će biti održan i sastanak vezano za trenutna dešavanja u hrvatskom koncernu 'Agrokor' i moguće štetne posljedice po BiH, potvrđeno je Feni iz Kabineta premijera FBiH Fadila Novalića.

– Ovo je početak interesiranja državnih struktura za stanje kompanija. Potrebno je sagledati relevantne informacije o dugovanjima prema bh. dobavljačima. Kompanije u sastavu ‘Agrokora’ su obavezne pripremiti informacije o stanju u ‘Konzumu’ i drugim kompanijama, te o stanju s radnom snagom i daljnjim planovima – pojasnio je Šarović.

Šarović je rekao da postoje procjene koje govore o tome da su dugovanja ‘Agrokora’ prema bh. dobavljačima najmanje 250 miliona KM, ali to ne znači da dugovanja nisu još i veća zbog čega je sutrašnji sastanak prvi u nizu posebno zbog mogućnosti da bi se “slom” ‘Agrokora’ ili kompanija u tom koncernu negativno odrazio na ukupni bilans u BiH te stanje zaposlenih, a uticao bi i na više stotina dobavljača iz BiH.

Ovom prilikom premijer FBiH, kako se napominje, želi razgovarati s najodgovornijim ljudima koji predstavljaju 'Konzum', odnosno 'Agrokor' u BiH, ne želeći se baviti informacijama koje dolaze iz raznih izvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.