UNITED GRUPA

United Grupa koja je vlasnik Telemacha BH sve snažnija

Ima poslovnu dobit od milijardu eura godišnje (EBITDA)

United Grupa koja je vlasnik Telemacha BH sve snažnija. UNITED GROUP

Marketing

6.2.2023

Najveća telekomunikacijska i medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi United Grupa, nastavila je snažan rast u 2023. godini. Poslovna dobit kompanije (EBITDA) već je viša od milijardu eura, a kompanija je u posljednje tri godine porasla za čak 3 puta. Sve su ovo pokazatelji da se kompanija snažno razvija i raste, čemu su najviše doprinijele akvizicije i organski rast u svim segmentima poslovanja.

Astronomski razvoj kompanije koja posluje u osam zemalja na tržištu od 40 miliona ljudi podrazumijevao je i dodatno zaduživanje, ali sve u okviru tržišnih standarda i dozvoljenih limita.

Odluka kompanije da monetizuje telekomunikacijske tornjeve izazvala je negativna i tendenciozna tumačenja pojedinih medija, iako je je riječ o normalnoj i već uobičajenoj praksi vodećih telekomunikacijskih kompanija. Naime, najveći evropski mobilni operateri odavno razdvajaju infrastrukturne jedinice za tornjeve – sa ciljem da privuku investitore i vrate dugove, a na ovaj potez odlučile su se i telco kompanije iz Amerike. United Grupa je jedna od rijetkih evropskih telekomunikacijskih kompanija koja posjeduje skoro 100 posto svoje mobilne i fiksne mreže.

United Grupa ne planira prodati Telemach BH, kompaniju koja je prepoznata kao jedan od najboljih telco operatera sa najbržim internetom u Bosni i Hercegovini. Telemach je snažno posvećen bosanskohercegovačkom tržištu kao jednom od važnih tržišta United Grupe, za koje je opredijeljeno 75 miliona eura za razvoj infrastrukture u narednih pet godina.

United Grupa nastaviće pozitivan rast snažnim investiranjem u sve zemlje u kojima posluje, uključujući ulaganja u fiksnu i mobilnu mrežu, kao i u medije. United Grupa posluje u Bugarskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.