Američki naučnici tvrde
Za dobro zdravlje potrebno je samo 10 minuta vježbe
FOTO: Ilustracija
Za dobro zdravlje potrebno je samo 10 minuta vježbe

Nakon što je nauka utvrdila da se jačanjem intenziteta vježbanja može skratiti vrijeme provedeno u tjelovježbi američki fitness stručnjaci preporučuju 10 minuta intenzivnog vježbanja dnevno za dobro zdravlje.

 Deset minuta vježbanja dovodi do stvarnih metaboličkih promjena u tijelu, kaže trenerica Liz Neporent i dodaje da to može pomoći i gubitku težine i smanjenju stresa te donijeti i druge koristi.

 Američko udruženje za sportsku medicinu (ACSM) preporučuje odraslim osobama najmanje 150 minuta umjerenog vježbanja tjedno, no ACSM smatra prihvatljivim i kraće vježbanje od po najmanje desetak minuta.

 Stručnjaci se nadaju da bi ovo rješenje moglo izbiti jedan od najčešćih argumenata kojima se u istraživanjima zdravstvenih navika opravdava nevježbanje a to je nedostatak vremena.

 Fitness stručnjaci preporučuju da se u deset minuta vježbanja kombiniraju vježbe kojima se jačaju mišići s vježbama za jačanje srca. Također predlažu i desetminutna hodanja.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala