Istraživanje još nije završeno
Organska hrana nije zdravija
FOTO: Ilustracija
Organska hrana nije zdravija

Konzumiranje organske hrane neće vas učiniti zdravijim, smatraju istraživači sa Univerziteta Stanford, iako može smanjiti izloženost pesticidima.

Oni su istražili više od 200 studija sadržaja i prednosti po zdravlje koju daju organska i neorganska hrana.

Generalno gledano u hranljivom smislu razlike nema, iako je kod organske hrane 30 odsto manje šansi da se nađu pesticidi.

Kritičari kažu da  ovo istraživanje još nije završeno i smatraju da su potrebne dodatne studije.

Istraživanje, koje je objavljeno u listu "Anali interne medicine", uporedilo je 17 studija u kojima se navode razlike  među ljudima koji jedu organsku hranu i onima koji je ne jedu i 223 studije u kojima se porede nivou hranljivih materija, bakterija, gljivica ili pesticida u različitoj hrani – uključujući voće, povrće, žitarice, meso, mlijeko i jaja.

Nijedno od istraživanja koje se tiče ljudi nije trajalo duže od  dvije godine, pa je nemoguće donijeti zaključke  u vezi sa dugoročnim aspektima.

Voće i povrće sadrži slične količine vitamina, a mlijeko istu količinu proteina i masnoće, iako prema nekim drugim studijama organsko mlijeko sadrži više omega-3 masnoća.

Organska hrana ne sadrži više nitrogena, ali istraživači kažu da je to vjerovatno zbog razlika u upotrebi đubriva i zrelosti pri žetvi i vjerovatno nema neke posebne dobre pogodnosti za zdravlje.

Rezultati ovog istraživanja podudaraju se sa  nalazima britanske Agencije za standard hrane koja je zatražila istraživanje prije nekoliko godina u vezi sa kvalitetom organske hrane.

Organska hrana proizvodi se prema standardima koji treba da sadrže što "prirodniju" proizvodnju, koristeći metode koji poštuju čovjekovu okolinu i nisu štetni po životinje.

U proizvodnji se uopšte ne koriste hemikalije, a većina pesticida je zabranjena ili je pažljivo kontrolisana.

Profesor Alan Dangur iz Londonske škole higijene i tropske medicine, koji je autor istraživanja rekao je da potrošači iz razičitih razloga biraju organsku hranu.

"Međutim, ovo istraživanje pokazuje da nema ubjedljivih razlika između organske i konvencionalne hrane u sadržaju hranljivih materija ili  pogodnosti za zdravlje. Ovo bi trebalo da posluži kao dobra informacija potrošačima", rekao je on.

Doktor Kristal Smit-Spangler, jedan od autora  istraživanja,  smatra da ima mnogo razloga zašto ljudi biraju da jedu organsku hranu, uključujući brigu za dobrobit životinja ili za okolinu.

"Neki vjeruju da je organska hrana uvijek zdravila i hranljivija. Bili smo pomalo iznenađeni kada smo uvidjeli da to nije tako. Ne postoji velika razlika između organske i konvencionalne hrane, ako ste odrasla osoba i donosite odluke o hrani isključivo na osnovu efekata po zdravlje", rekao je on.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala