Predstavljeni novi A3 i redizajnirani Q5
Invazija Audija na BiH
Audi A3 i Q5: Prepoznatljiv Audijev DNK
FOTO:
Invazija Audija na BiH

Audi je apsolutni lider na tržištu premium vozila u Bosni i Hercegovini. Prodaje više nego BMW i Mercedes zajedno, a sada je dobio nove adute - novi A3 i redizajnirani Q5, koji su od sada na raspolaganju kupcima u BiH.

Novi A3, koji krasi moćan sportski izgled, potpuno je nov automobil. Skoro sve mu je novo, od platforme pa do dizajna, ali i dalje ima karakterističan i prepoznatljiv DNK Audijevog dizajna.

 Lakši 80 kg

Dok su dimenzije malo izmijenjene, A3 je u unutrašnjosti doživio promjene koje se mogu nazvati revolucionarnim. Horizontalna konfiguracija, elektromehanička parking-kočnica, MMI navigacijski sistem sa mogućnosti povezivanja na internet i elektronski pokretan ekran iPhone širine od 11 centimetara, drastičan su skok u odnosu na drugu generaciju. Osim toga, novi model diči se adaptivnim tempomatom s radarima, sistemima za pomoć pri promjeni vozne trake i zadržavanju u njoj, sistemom za otkrivanje saobraćajnih znakova, asistentom za parkiranje...

Zbog upotrebe aluminija, automobil je 80 kilograma lakši u odnosu na prethodnika i prvo je proizvedeno vozilo koje se diči modularnom poprečnom platformom s dimenzijama koje se mogu mijenjati u zavisnosti od modela i motornih opcija.  

U ponudi su tri novorazvijena četverocilindrična agregata, dva benzinska i jedan dizelski zapremine od 1,4, 1,8 i 2,0 litara, sa snagom od 122 do 180 konjskih snaga.

 Nova rješenja

Kada je riječ o Q5, on predstavlja facelift verziju postojećeg i više nego dobro primljenog SUV modela, koji objedinjuje sportski karakter limuzine s varijabilnim unutrašnjim prostorom i brojnim praktičnim rješenjima. Dizajnerske promjene uključuju nova LED svjetla, novu rešetku hladnjaka, sisteme asistencije vozaču te efikasnije motore, kao i rješenja u području sistema informacije i zabave.

Unaprijeđeni Q5 stiže na ceste opremljen sa tri dizelska i dva benzinska motora (2,0 ili 3,0 od 143 do 272 KS), a svaki ima start/stop sistem, direktno ubrizgavanje goriva, veću snagu i obrtni moment, ali za 15 posto manju potrošnju.

Kako kaže brend menadžer Audija u BiH Dino Bratović, cijene će ostati iste u odnosu na prethodnike. A3 bit će dostupan po cijeni od 34.411 KM, koliko će koštati verzija sa 1,2-litarskim motorom, dok će za najpopularniju, 1,6-litarsku dizelsku verziju biti potrebno platiti skoro 39.000 KM. Kada je riječ o Q5, popularna 2,0-litarska dizelska verzija koštat će 59.329 KM.

 Premium ide bolje od narodnog

Tržište je u padu, ali Audi raste. Brend menadžer Audija u BiH Dino Bratović ističe da je njemačka marka u 2012. godini, iako skuplja, zabilježila bolje rezultate nego inače u narodu popularniji brendovi poput Forda, Toyote ili Hyundija. Plasman na osmo mjesto po prodaji s učešćem od 4,23 posto nepojmljiv je u ekonomski razvijenijim zemljama, ali je u BiH upravo to slučaj.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala