Konstantnog smanjivanja obima motora
BMW najavljuje 1.5 litrene dizelske i benzinske TwinPower motore
FOTO: arhiva
BMW najavljuje 1.5 litrene dizelske i benzinske TwinPower motore

Posljednjih godina svjedoci smo konstantnog smanjivanja obima motora i broja cilindara kako bi se u konačnici smanjila potrošnja i štetni ispušni plinovi. U skladu s tom filozofojim, BMW predstavlja nove 1.5 litrene turbo motore s tri cilindra.

Dizajn je u principu isti kao i kod ostalih motora veće zapremine ovog proizvođača. Svim motorima u obitelji biti će zajedničko oko 40 posto ugrađenih dijelova, dok će se zavisno o pogonskom gorivu dijeliti 60 posto istih dijelova. Prema službenim najavama, novi će motori razvijati između 80 i 222 konjske snage. Benzinsku ponudu činiti će motori snage od 120 do 222 konjske snage i okretnog momenta od 180 do 240 Nm. S druge strane dizelaši će razvijati od 80 do 180 konjskih snaga i 225 do 330 Nm okretnog momenta.

Za sada još nema nikakvih službenih podataka o potrošnji ili štetnim ispušnim plinovima, ali BMW najavljuje da će se ovi motori početi ugrađivati od 2014. godine. Za sada je poznato da će biti u sljedećoj generaciji MINI modela, a što se tiče BMW modela, ugrađivat će se u seriju 1, neke modele serije 3 i sportski i8 hibrid.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala