TENIS

Garbinje Mugurusa prva španska pobjednica WTA finala

Savladala Estonku Anet Kontavejt

Mugurusa s trofejom. AGENCIJE

A. V.

18.11.2021

Garbinje Mugurusa (Garbine Muguruza) postala je prva španska teniserka koja se okitila naslovom pobjednice WTA finala, završnog turnira osam najboljih svjetskih igračica, pobijedivši u dvoboju za naslov odigranom u meksičkoj Gvadalahari Estonku Anet Kontavejt (Anett Kontaveit) s 6:3, 7:5.

Dvostruka osvajačica grend slem naslova (Rolan Garos 2016., Vimbldon 2017.) u svom je četvrtom nastupu na WTA finalu po prvi put uspjela izboriti plasman u polufinale u kojem je savladala sunarodnjakinju Paulu Badosu Gibert.

U finalu je po drugi put u Gvadalahari savladala 25-godišnju Estonku, koju je pobijedila i u posljednjem dvoboju u grupi (6:4, 6:4), što joj je i donijelo plasman u polufinale.

Zahvaljujući trijumfu u Gvadalahari i osvojenom desetom naslovu u karijeri, Mugurusa će 2021. završiti kao treća teniserka svijeta. Ispred nje su ostale samo Australka Ešli Barti (Ashleigh Barty) i Bjeloruskinja Arina Sabalenka.

Kontavejt je unatoč finalnom porazu došla do najboljeg renkinga u karijeri i sezonu će završiti kao sedam teniserka svijeta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.