PATRIK MAHOMS

Kletve i nesreća ne postoje kada ste veliki: Prvi het-trik u ovom vijeku

23 godine je bilo potrebno da se ponovi uspjeh Kurta Vornera i šestorice prije njega, a od jutros je to uradio i kvoterbek Kansas siti Čifsa

Patrik Mahoms: Novo glavno lice lige. AP

13.2.2023

Da bi razumjeli koliko je velika stvar ono što je Patrik Mahoms (Patrick Mahomes) uradio, prije svega se trebamo vratiti u prošlost.

Patrik Mahoms je jutros upotpunio het-trik osvojenih priznanja. On je poslije nagrade za najkorisnijeg igrača sezone, osvojio Superboul, a uz to i nagradu za najkorisnijeg igrača Superboula.

U historiji se jedanaest puta samo desilo da igrač koji bude izabran za najkorisnijeg igrača lige (MVP) osvoji i Superboul.

Da postignuće kvoterbeka još više bude cijenjeno treba naglasiti da i od 11 koji su uspjeli to postići, četvorica nisu uspjela da postignu het-trik. 

Osvajači MVP-a regularne sezone i MVP-a Superboula. SCREENSHOT/Twitter

Neviđeno u ovom vijeku

Posljednji put se to desilo 1999. godine, kada je kvoterbek Kurt Vorner (Warner) u dresu Sent Luis Remsa osvojio Superboul 34 i nagradu za MVP-a sezone, kao i MVP-a Superboula.

Vorner je fenomen američkog fudbala. On je uspio da se probije u ligu, a da prije toga nije izabran na draftu. Neki kažu da je teže postići da niste draftovani, s obzirom da se bira preko 200 igrača.

Vorner je imao sreće, ali vjerujem da je nju potrebno zaslužiti. Kurt je to zaslužio svojom čeličnom voljom.

Odveo je ekipu do omjera 13-3 u regularnoj sezoni. Kasnije je pružio odličnu partiju i u Superboulu.

To je bilo prije 23 godine, a između toga i danas su viđeni ogromni igrači, kojima to nije pošlo za rukom. 

Povratak u sadašnjost

Mahoms i njegovi Čifsi su u isto vrijeme jedna od najomiljenijih i najomraženijih ekipa koja se pojavila u posljednjih deset godina.

Valjda oni zagriženi fanovi američkog fudbala ne mogu da oproste činjenicu da se igrači Čifsa doista igraju na terenu.

Ne shvataju sami sebe preozbiljno i to je možda razlog zašto ih obični fanovi sporta, pogotovo oni iz Europe, istinski vole.

Teško je objasniti nekome ko ne prati ovaj sport, koliko je teško baciti preciznu loptu bez gledanja, a Mahoms to radi bez većih problema. 

Promjene u igračkom kadru

Patrik Mahoms je ove sezone ostao bez mnogih „oružja“ koje je imao u svom arsenalu. Neki od njegovih najboljih saigrača, poput hvatača Tajrika Hila (Tyreek Hill) su napustili ekipu.

Odbrana je slabija nego prethodnih godina. Nisu više zategnuti kao što su bili, jednostavno fali sinergije među novim igračima.

Ipak, treba dodati da mu je ostao najbolji prijatelj na, a i izvan terena, Trevis Kelsi (Travis Kielce). 

Tajt end je još uvijek najdraža meta Mahomsa, a on izgleda bolje nego ikad. Očigledno je jedan od onih koji ne osjećaju posljedice silnih udaraca. 

Vladanje ligom

Poslije odlaska u penziju Toma Brejdija (Tom Brady), većina je vrlo vjerovatno pomislila kako je teror gotov. 

Čovjek koji je gvozdenom pesnicom vladao je otišao, ali tu se pojavljuje novi problem. Došao je novi na istu poziciju. 

U posljednje četiri godine Čifsi su tri puta igrali u Superboulu i dva puta ga osvajali, a Mahoms izgleda kao favorit svaki put kada izađe na teren, nebitno ko mu je saigrač. 

- Zglob mi je bio dobro dok ga nisam opet iskrenuo. Boljelo me na poluvremenu, malo sam ga razdrmao, bandažirao i izašao na drugo poluvrijeme. Nije bio dobar osjećaj, ali morao sam da ostavim sve od sebe na terenu - rekao je Patrik Mahoms.

Kvoterbek je izašao na teren sa jednom zdravom nogom, a pred poluvrijeme mu je čak i obnovljena povreda zgloba. Jednostavno su ovo momenti kad se ne odustaje.

Kansas siti Čifsi su prije ove sezone kvoterbeka potpisali na ugovor od 10 godina, što je bilo neviđeno i naišlo je na sumnje. 

Poslije ove utakmice, vrlo vjerovatno, šalju pozdrave ostatku lige uz poruku: "Ostalo je još devet godina".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.