NEVJEROVATNA ISPOVIJEST

Šokantno priznanje legendarnog atletičara: Bio je žrtva trgovine ljudima, po dolasku u London dobio je novi identitet

Godinama sam to potiskivao, ali ne možete zauvijek šutjeti, istakao je Farah

Farah: Njegov otac Abdi je ubijen u neredima u Somaliji kada je on ima samo četiri godine. BBC

E. Ć. / BBC

12.7.2022

Jedan od najuspješnijih atletičara svih vremena Mo Farah šokirao je svijet priznanjem u BBC-jevom dokumentarcu da je kao dijete u Ujedinjeno Kraljevstvo doveden ilegalno i to kao žrtva trgovine ljudima i da je bio prisiljen raditi kao sluga.

Mo Farah je četiri puta bio olimpijski, šest puta svjetski i pet puta evropski prvak na pet i deset hiljada metara, a najuspješniji je dugoprugaš svih vremena.




Radio kućne poslove za hranu

On je otkrio da mu je pravo ime Husein Abdi Kahin (Hussein), a da su mu ljudi koji su ga doveli na Otok dali ime Mohamed Farah. Doveden je iz Džibutija kao devetogodišnji dječak, a dovela ga je žena koju nikada prije nije upoznao. Kada je stigao, bio je prisiljen brinuti se za djecu neke porodice.

- Godinama sam to potiskivao, ali ne možete zauvijek šutjeti - izjavio je Farah. Inače, on je ranije tvrdio da je došao iz Somalije kao dijete izbjeglica.

Njegov otac Abdi je ubijen u neredima u Somaliji kada je on ima samo četiri godine. Kaže da je sa osam ili devet godina odveden iz Džibutija. Kako je izjavio, žena koja ga je odvela u Europu mu je rekla da ide kod rodbine, zbog čega je on bio uzbuđen.

Ispričao je da je žena koja ga je dovela u Englesku pred njim poderala sve dokumente koji su spominjali njegovu pravu porodicu.

- U tom trenu sam znao da sam u nevolji. Morao sam raditi kućanske poslove i brinuti o djeci ako sam želio nešto jesti. Često sam se zaključavao i plakao u kupaonici - otkrio je Farah.

Povjerio se profesoru sporta

Porodica ga nije željela slati u školu, ali je ipak s 12 godina poslan na školovanje. Tu je izmišljena priča da je iz Somalije, za koju se mislilo da je tačna sve do danas. Farah se mučio s engleskim jezikom, a bio je i emocijonalno i kulturološki odvojen od ostale djece u školi.

Međutim, stvari su se promijenile kada je kročio na atletsku stazu.

- Jedino što je razumio bio je jezik tjelesnog i sporta - rekao je Alan Votkinskon (Watkinson), profesor sporta.

Farah se zbližio s Votkinsonom i na kraju mu se povjerio i otkrio pravi identitet. Profesor sporta u njegovoj školi je reagovao i nazvao socijalnu službu, a Farah je dobio smještaj kod druge porodice iz Somalije. Mo je ispričao kako mu je bilo teško bez prave porodice, ali da mu je od tada sve bilo bolje.

Pravi Mo izašao na vidjelo

- Osjećao sam se kao da je puno briga skinuto s mojih ramena. Osjaćao sam se kao ja. Tada je Mo izašao na vidjelo, pravi Mo - ispričao je Farah za BBC.

Kada je trebao predstavljati engleske škole na utrci u Latviji nije imao državljanstvo, pa mu je pomogao profesor Votkinson. Prijavio se za britansko državljanstvo pod imenom Mo Farah i isto dobio u julu 2000. godine.

Državljanstvo je dobio prevarom i izmjenjenim činjenicama, ali advokat Alan Bridok (Briddock) navodi kako su šanse da mu se isto oduzme ravno nuli.

Mo Farah je odlučio otkriti priču kako bi potaknuo raspravu o trgovini ljudima.

- Ono što me spasilo, što me izdvojilo od drugih, je to što sam mogao trčati - poručio je za BBC najbolji dugoprugaš u historiji atletike Mo Farah.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.