ZVANIČNO

Brazil imenovan za domaćina Svjetskog prvenstva za žene 2027. godine

To će biti prvi put da se Svjetsko prvenstvo za žene održava u jednoj južnoameričkoj zemlji

Infantino. Platforma X

Di. R.

17.5.2024

Brazil je imenovan domaćinom Svjetskog prvenstva za žene 2027. godine.

Glavni konkurent je bila zajednička ponuda Belgije, Nizozemske i Njemačke.

Brazil je postao prva nacija kojoj su prava dodijeljena putem otvorenog glasanja, s članicama koje su glasale 119 prema 78 u korist Brazila na FIFA kongresu u Bangkoku.

To će biti prvi put da se Svjetsko prvenstvo za žene održava u jednoj južnoameričkoj zemlji. 

- Čestitke Brazilu. Imat ćemo najbolje Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Veliko hvala i ponudi Belgije,Nizozemske i Njemačke, koja je bila fantastična - rekao je predsjednik FIFA-e Infantino.

Obje ponude su ispunile kriterije za domaćinstvo, ali je Brazil postigao više bodova po tehničkim aspektima koji obuhvataju područja poput stadiona, smještaja, zone za navijače i transporta.

- Znali smo da ćemo slaviti pobjedu za južnoamerički ženski fudbal i za žene. Možete biti sigurni da ćemo ostvariti najbolje Svjetsko prvenstvo za žene." - rekao je predsjednik Brazilske fudbalske konfederacije Ednaldo Rodrigeš (Rodrigues).

Brazil je bio domaćin Svjetskog prvenstva za muškarce 1950. i 2014. godine.

Deseto izdanje Svjetskog prvenstva za žene će pratiti isti format sa 32 tima kao što je to bio slučaj 2023. u Australiji i Novom Zelandu, gdje je Španija postala prvak nakon što je pobijedila Englesku u finalu.

Kina, Švedska, Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Kanada i Francuska su također ranije bile domaćini ovog takmičenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.