REAKCIJA

MUP KS se oglasio: Navijači Sarajeva namjerno kasno ulazili da bi izbjegli pregled

Popularne "Horde zla" su se žalile što su morale proći dva "prstena" osiguranja i kontrole sarajevske policije, a naposljetku su izašli u 30. minuti

Navijači Sarajeva: Napustili utakmicu. A. Bešić / Avaz

N. H.

29.4.2024

Nakon što su najvatrenije pristalice FK Sarajevo, "Horde zla", napustile utakmicu bordo tima i Veleža u 30 minuti, oglasio se i MUP Kantona Sarajevo. 

Popularne "Horde zla" su se žalile što su morale proći dva "prstena" osiguranja i kontrole sarajevske policije. 

Navijači prilikom ulaza na sjevernu tribinu su se morali skidati u kabinama za pretres. 

Iz MUP-a KS su naveli da su vršili pojačane mjere nadzora, koje su se ogledale u adekvatnom pregledu posjetilaca, a sve u skladu s operativnim planom. 

Ono što su naglasili je da su kapije bile otvorene u 19 sati, a da su vatrene pristalice Sarajeva počele ulaziti na sjevernu tribinu tek u 20:20 sati, te da je to razlog zbog kojeg su mnogi zakasnili na početak. 

- Ulazne kapije na svim tribinama su bile otvorene za ulaz posjetilaca u 19:00 sati. S ciljem vršenja pritiska na policijske službenike, sprečavanje vršenja poslova angažovanih redara i onemogućavanje adekvatnog pregleda, posjetioci sjeverne tribine na ulaze su pristupili oko 20:20 sati - što je u konačnici uzrokovalo kašnjenje ulaska dijela posjetilaca. Oko 21:05 sati, posjetioci sjeverne tribine istu napuštaju, te pokušavaju ući na ulaze koji su namijenjeni za zapadnu i istočnu tribinu, u čemu su onemogućeni od strane redara koje je angažovao Fudbalski klub Sarajevo - naveli su iz MUP-a KS, te dodali:

- Javnost podsjećamo na činjenicu da se u proteklom periodu bilježi rast, kako pojedinačnih, tako i organizovanih sukoba pripadnika navijačkih grupa na području Kantona Sarajevo, a u kojima je više osoba lišeno slobode zbog nasilničkog ponašanja, zaplijenjena značajna količina pirotehničkih sredstava, a dva policijska službenika su povrijeđena. Svaki pokušaj ugrožavanja života i imovine građana Kantona Sarajevo, kao i sprečavanje službenih lica u vršenju zakonitih poslova, bit će sankcionisan u skladu sa zakonom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.