DERBI ZA DERBIJEM

Četvrtfinale Evropske lige donosi zanimljive duele: Bajer Leverkuzen lovi historiju

BiH će imati jednog predstavnika u vidu Seada Kolašinca

Bajer: Prošli Karabag u nadoknadi. AP

11.4.2024

Nakon što su završeni prvi ogledi Lige prvaka, na redu je četvrtfinale Evropske lige. Čini se da u ovom dijelu takmičenja nikad nije bila veća konkurencija, te se ne može sa sigurnošću reći ko bi mogao otići do kraja.

Zahuktali "Apotekari“

Svakako je prvo ime Bajer Leverkuzen. Apsolutni hit Bundeslige korača ka svojoj prvoj tituli u historiji, pošto šest kola do kraja imaju 16 bodova ispred drugoplasiranog Bajern Minhena. Također, nalaze se u finalu Kupa Njemačke, a u ovoj sezoni bi se mogli okititi čuvenom tripletom.

Nakon što su preokrenuli Karabag s dva gola Patrika Šika (Schick) duboko u sudijskoj nadoknadi i tako osigurali plasman, „Apotekari“ će htjeti to nešto lakše uraditi protiv Vest Hema. Naravno, posao neće biti nimalo lak protiv „Čekićara“ koji u posljednje vrijeme dižu formu, a to su pokazali i protiv Frajburga, koji su prošli nakon što su u revanšu slavili 5:0.

Derbi za derbijem

Jedini bh. predstavnik u ovom dijelu takmičenja će biti Sead Kolašinac u redovima Atalante. Italijanski klub igra protiv favoriziranog Liverpula, a šansu bi mogli pronaći u tome što se „Redsi“ nalaze u žestokoj borbi za titulu u Premijeršipu, dok ih ni povrede ne zaobilaze.

Vrijedi istaći i sveitalijanski derbi. S jedne strane će se naći Milan, koji skoro pa sigurno igra Ligu prvaka naredne sezone, pa će „Rosoneri“ moći biti fokusiraniji na Evropsku ligu, dok s druge strane stoji Roma, koja je doživjela renesansu nakon što je Daniele De Rosi (Ross) zamijenio Žozea Murinja (Jose Mourinho) na klupi „Vučice“. Rimski velikan, ipak, mora razmišljati i o prvenstvu pošto mu četvrtoplasirana Bolonja bježi tri boda na sedam kola do kraja.

U posljednjem, ništa manje zanimljivom okršaju naći će se Benfika i Marsej. Ekipi s juga Francuske je ovo jedina šansa za trofej, dok Benfika vodi bitku na dva fronta. U ovaj meč ulaze nakon poraza od gradskog rivala Sportinga, koji im je tako i preuzeo lidersku poziciju u prvenstvu, pa će sigurno htjeti obradovati navijače.

Prvi ikad

U historiji UEFA-e Barcelona, Bajern, Seltik, Ajaks, PSV, Mančester junajted, Inter i Mančester siti su osvajali tripletu (Prvenstvo, Kup, Liga prvaka). Međutim, Bajer, u slučaju osvajanja ta tri trofeja, postao bi prvi koji je trostruku krunu proslavio s Evropskom ligom, umjesto Ligom prvaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.