VEĆINA IDE U ZATVOR

Navijači koji su pjevali ustaške pjesme na utakmici Hrvatske ekspresno osuđeni

Jučerašnja akcija uslijedila je nakon što je u petak prvih 12 navijača uhapšeno i privedeno nadležnom sucu za prekršaje

Hapšenja navijača. Davor Javorovic/PIXSELL

S. S.

16.10.2023

Od 12 navijača koje policija sumnjiči za ispade na fudbalskoj utakmici Hrvatske i Turske, među kojima je i pjevanje ustaške koračnice, većina je nepravomoćno osuđena na 30 dana zatvora, a jedan navijač na 60 dana. Nakon nedjeljnih hapšenja na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, navijače je popodne policija počela privoditi na Prekršajni odjel osječkog Općinskog suda, a privođenja su nastavljena i tokom ponedjeljka, piše Index.hr.

Uz nepravomoćne zatvorske kazne uhapšenim navijačima određena je i mjera opreza, odnosno jednogodišnja zabrana odlaska na domaće i gostujuće utakmice hrvatske fudbalske reprezentacije, saznaje se na sudu. Neslužbeno se saznaje da je osuđeno devet privedenih navijača, jedan je oslobođen, zbog zamjene identiteta, a dvije su osobe dobile uslovne kazne.

12 uhapšenih

Jučerašnja akcija uslijedila je nakon što je u petak prvih 12 navijača uhapšeno i privedeno nadležnom sucu za prekršaje, a policija je obavijestila da se nastavlja kriminalističko istraživanje zbog izvođenja neprimjerene ustaške pjesme tokom odigravanja utakmice.

Policija je u ponedjeljak obavijestila da je pretragama stanova i drugih prostorija 12 osumnjičenika, u dobi od 20 do 40 godina, pronašla i oduzela više komada zabranjenog oružja, veću količinu pirotehničkih sredstava, znakovlje s obilježjima mržnje, opasna sredstva i sredstva pogodna za napad i nanošenje povreda.

Mediji su tokom utakmice u četvrtak u Opus Areni javljali da je grupa navijača hrvatske reprezentacije pred kraj prvog poluvremena pjevala ustašku koračnicu. Evropska fudbalska organizacija (UEFA) u subotu je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS) nakon kvalifikacijske utakmice za Euro između Hrvatske i Turske.

Disciplinski postupak

Nakon izvještaja delegata utakmice, UEFA je pokrenula disciplinski postupak zbog korištenja pirotehničkih sredstava hrvatskih navijača u 62. i 78. minuti utakmice, saopćio je HNS.

- Naknadno je, nakon izvještaja FARE-a, pokrenut disciplinski postupak zbog rasizma i diskriminacije. FARE nije imao posmatrača na utakmici u Osijeku, ali je primio vanjski izvještaj o incidentima koji je potkrijepljen izvještajima iz hrvatskih medija o pjevanju ustaške pjesme te rasističkim povicima dijela hrvatskih navijača - stoji na službenim internetskim stranicama HNS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.