KVALIFIKACIJE ZA EURO

Hrabri Zmajevi pali u Portugalu: Silva i Fernandes presudili BiH

Naša reprezentacija je uprkos velikoj borbi poražena u Lisabonu

Sa utakmice u Lisabonu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

17.6.2023

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine gostovala je u Lisabonu reprezentaciji Portugala u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Utakmica je završila pobjedom Portugala rezultatom 3:0.

Naši fudbaleri su odlično započeli susret. Držali smo Portugalce daleko od našeg gola, a prva prilika je došla u 22. minuti utakmice.

Tada je debitant Adrian Leon Barišić krenuo poslati centaršut u šesnaesterac, ali mu je lopta prešla preko noge i ona je krenula ka golu i zamalo prevarila golmana domaće ekipe Dioga Kostu (Costa). 

Sa tribina Luža - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Samo nekoliko minuta kasnije došla je najbolja šansa za Zmajeve. 

Bila je ovo odlična akcija u kojoj su učestvovali Kolašinac, Stevanović i Cimirot, lopta je prošla Danila i došla do kapitena Edina Džeke. Međutim, Dijamant je loše loptu zahvatio i ona je otišla preko gola. 

Kazna je stigla u 41. minuti. Portugalci su sjajno izigrali našu odbranu i na kraju Bernardo Silva matira Šehića. Asistirao mu je Bruno Fernandes.

Zmajevi su dosta ofanzivnije ušli u drugo poluvrijeme. Prijetili su naši fudbaleri, ali je to ostavilo i dosta rupa u zadnjoj liniji.

Iskoristili su to Portugalci ponovo u 77. minuti. Ruben Neveš je imao previše slobodnog prostora i centrirao je loptu u šesnaesterac naše reprezentacije, a tu se najbolje snašao Bruno Fernandes i zatresao mrežu naše ekipe. 

Selektor Hadžibegić je napravio do kraja utakmice svih pet izmjena kako bi osvježio krv i ponovo probao doći do gola, ali to je bilo bezuspješno

.Bruno Fernandes je golom u drugoj minuti sudijske nadoknade odličnim šutem izvan šesnaesterca matirao Šehića i riješio pitanje pobjednika.

Naši reprezentativci će imati šansu za popravni u utorak protiv Luksemburga na stadionu Bilino polje u Zenici. 

U drugoj utakmici večernjeg termina Slovačka je slavila protiv Islanda, dok je nešto ranije Luksemburg pobijedio Lihtenštajn.

BiH je trenutno peta u grupi sa 3 boda. Portugal je i dalje prvi sa maksimalnim učinkom. Iza njih je Slovačka sa 7 bodova, Luksemburg sa 6, Island ima isto bodova koliko i Zmajevi, dok je Lihtenštajn zakucan za posljednje mjesto u grupi.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.