PODRŠKA IZ NJEMAČKE

Ezil objavio fotografiju s Erdoanom i podržao ga pred izbore

Prošla fotografija je odjeknula prije Svjetskog prvenstva u Njemačkoj

Ezil s Erdoanom. Twitter

D. H.

13.5.2023

Nekadašnji njemački reprezentativac Mesut Ezil (Özil) objavio je fotografiju u društvu predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recepa Tayyipa Erdogana), pet godina nakon njihove "sporne" fotografije koja je označila početak kraja karijere sjajnog veznjaka.

Podrška Erdoanu

Dva dana prije željno iščekivanih predsjedničkih izbora u Turskoj, bivša zvijezda Arsenala je u petak uveče na Twitteru objavila fotografiju sa Erdoganom, uz poruku:

"Uvijek smo uz vas, gospodine predsjedniče".

Erdoanove pristalice oduševljeno su dočekale fotografiju u komentarima uz zastave Turske ili emotikone aplauza.

Ipak, prema nekim anketama Erdoan bi mogao izgubiti vlast u Turskoj nakon 20 godina. Prema posljednjim rezultatima, za svojim protukandidatom Kemalom Kiličdarolu (Kilicdaroglu) zaostaje šest bodova.

Povukao se iz reprezentacije

Ezil i Erdoan već dugo imaju dobre odnose, turski predsjednik je čak bio i kum na vjenčanju sjajnog nogometaša 2019. godine, a nezaboravna je i afera "fotografija" uoči Svjetskog prvenstva 2018. kada su se Ezil i Ilaj Gundoan (Ilkay Gündogan) fotografisali sa Erdoanom i dresovima tadašnjih klubova.

Fotografija je odjeknula prije Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, Ezil se izričito nije ogradio od nje i nije želio da se cijela stvar shvati kao politička izjava.

Nakon neuspjeha na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Ezil se povukao iz reprezentacije i optužio tadašnjeg predsjednika Njemačkog nogometnog saveza Reinharda Grindela za rasizam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.