NOVI "ZMAJ"

Otac Benjamina Tahirovića za "Avaz": Nikad nije bilo dileme

Benjamin je od početka znao koja je naša želja, rekao je Nermin Tahirović

Benjamin je, ipak, najvažniji razgovor obavio sa selektorom Hadžibegićem. Twitter

18.2.2023

Naš novopečeni fudbalski reprezentativac iz Rome Benjamin Tahirović (19), nakon što je u srijedu objavio da će igrati za naš državni tim, našao se pod "žestokom paljbom" švedskih medija.

Žestoki napadi

- Ma čitao sam i ja sve to, rekao je u razgovoru za "Dnevni avaz" Benjaminov otac Nermin, te dodao:

- Napadi su počeli odmah kad je Benjamin objavio našu zastavu na svom Instagramu. Ne znam, kako to kažu kod nas - "ovo ni pas s maslom ne može pojesti".

Neki švedski mediji su otišli toliko daleko, da čak pišu da Benjaminovog oca i majku treba odmah protjerati, kako naglašavaju, u njihovo Sarajevo.

- Bože sačuvaj... Međutim, Šveđani najviše krive selektora (Jane Anderson - op. a.) koji navodno nije reagirao na vrijeme. U sva ta prepucavanja su se uključili i skauti iz AIK-a, Hamarbija... No, neki komentari su baš fuj. Ali eto, to je tako, kao i svugdje – istakao je Nermin Tahirović.

Šveđanima je baš teško pao Benjaminov odlazak pod zastavu domovine.

Tahirović i Murinjo. Twitter

- Uglavnom, ovdje se piše da Švedska nije ni blizu reagirala na način kako je to uradio bh. savez. Znam ja i situaciju i u Fudbalskom savezu Švedske, ali to je druga priča... Također, Šveđani pišu da su bh. savez, ali i bh. mediji, napravili tako dobru, pozitivnu atmosferu oko Benjamina, tako da je onda sve išlo lakše. Ipak, ako se jedan direktor reprezentacije (Zvjezdan Misimović) tako angažira, a onda i selektor (Faruk Hadžibegić), odmah je sve drugačije - konstatira Nermin Tahirović.

Presudan razgovor

Misimović i Hadžibegić su obavili razgovore s Benjaminom, ali i njegovim roditeljima. No, kod njih nikada nije bilo dileme.

- Nije, ni što se tiče Benjamina, ali ipak, najvažniji razgovor je obavio sa selektorom Hadžibegićem. Nekako, sve se to podudarilo. A Benjamin je od početka znao koja je naša želja. Taj koncept, prvo mu je predstavio direktor Misimović, a onda i selektor. Benjaminu se dopala ta vizija, ideja... Jer, zna on da brzo dolazi i smjena generacije i sve ostalo – zaključio je Nermin Tahirović.

Respektabilan tim

Švedski mediji pišu da "jedna mala Bosna" počinje da pravi respektabilnu ekipu, a što je njima najžalivije, pola tog novog tima dolazi iz Švedske. Ističu da su Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić, Benjamin Tahirović i Adi Nalić, jednostavno, sto posto morali biti reprezentativci Švedske.

- Nakon svega, Benjamin je sretan - prenosi Nermin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.