SLUČAJ MANČESTER SITI

Kako je Mančini za četiri treninga godišnje dobivao 1.750.000 funti

Rezultatski izuzetno uspješan period je iza Mančester sitija, ali poslovno izuzetno sumnjiv. Zbog toga bi „Građani“ mogli biti žestoko kažnjeni

Roberto Mančini. Twitter

G. Š.

7.2.2023

Rezultatski izuzetno uspješan period je iza Mančester sitija, ali poslovno izuzetno sumnjiv. Zbog toga bi „Građani“ mogli biti žestoko kažnjeni, ako se dokažu optužbe iz Premijer ligeda su 100 puta varali propise kako bi izbjegli pravila finansijskog fer-pleja i sebi omogućili bolju startnu poziciju.

Pod ogromnom lupom

Zasad je prvak Engleske pod ogromnom lupom, za ono što je radio u periodu od 2009. do 2018. godine. Između ostalog i kad je riječ o ugovorima trenera. Prvi u tom periodu, Roberto Mančini (Mancini), izgleda da je primao dvije plate. Jednu regularnu, preko računa Mančester sitija na čijoj klupi je bio od 2009. do 2013. godine, a drugu tako što mu je dio novca uplaćivala Al Džazira iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, države koja je slala ogroman novac na Etihad u vidu sponzorskih ugovora, uglavnom većih od realne vrijednost

Mančini je na osnovu prvog ugovora na Ostrvu dobijao 1.450.000 funti godišnje od Sitija. A čak 1.750.000 funti od Al Džazire, gdje je bio zaveden kao savjetnik kluba, uz obavezu da četiri puta godišnje održi treninge u klubu iz Emirata. Nema dokaza da je to zaista i činio, niti se prosječan ljubitelj fudbala toga sjeća, sve i da je tačno.

Bilo kako bilo, Siti ja na ovaj način pokušao da izvrda finansijska pravila i prikaže kako Mančini zarađuje samo 1.450.000 funti, što nije toliko opterećivalo klupsku kasu kao kad bi morao svake godine da mu plaća 3.100.000 eura koliko je iznosio zbirni prihod sadašnjeg selektora Italije, kad se obračuna i taj fiktivni ugovor sa Arapima.

Serijal „Fudbal iks“

Njemački „Der Spiegel“, koji je još 2019. godine pokrenuo serijal „Fudbal iks“, u kojem je prvi tvrdio da je Siti kršio pravila finansijskog fer-pleja, objavio je mejlove koji pokazuju kako je Mančinijeva kompanija, „Italy International Services“ svaka tri mjeseca izdavala fakture Mančester sitiju, a klub je potom slao novac Abu Dabi junajted grupi kojom rukovodi vlasnik nebesko-plavih, šeik Mansur, a on dalje Al Džaziri da bi ona na kraju platila Mančiniju, koji je odbio da se javno izjasni o ovim navodima.

Ako se to ispostave tačnim ostat će velika mrlja na sve što je Mančini uradio na prvoj inostranoj stanici trenerske karijere. Jeste bio pogodak Kuna Aguera u nadoknadi protiv Kvins Parka za najdramatičnije osvojenu titulu od postanka Premijer lige, ali izgleda da je bilo i „prljavog“ novca kojim su plaćani i trener, a svi su izgledi i njegovi puleni.

Još ako krenu curiti i informacije o Pepu Gvardioli (Guardioli)...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.