GOVORIO ZA DAZN

Pjanić o utakmici s Rusijom: Nemam ništa protiv njihovih fudbalera, ali ne mogu igrati takav meč

Ta utakmica nema nikakvu pozitivnu stranu, poručio je naš reprezentativac

Pjanić: Moramo biti solidarni i odbiti. ARHIV

A. V.

13.9.2022

Bh. reprezentativni veznjak Miralem Pjanić (32) je za italijanski DAZN govorio o brojnim temama, uključujući i dogovoreni prijateljski meč našeg državnog tima s Rusijom.

Italijane je zanimao razlog što je novi igrač Šardže Rusiji prvi rekao "ne".

- Zvao me je sportski direktor reprezentacije, Misimović (Zvjezdan op.a.) i rekao mi da postoji mogućnost da se odigra ta utakmica s Rusijom. Ja sam mu rekao da u ovom trenutku nema nikakvog smisla igrati s njima, jer su ih FIFA i UEFA isključili. Zašto baš mi? Zašto ne neka druga reprezentacija? Cijeli svijet na neki način ispašta zbog tog rata, zašto mi moramo biti prvi koji će s njima igrati prijateljsku utakmicu? Ta utakmica nema nikakvu pozitivnu stranu, ni za nas, a i u svijetu bi to jako negativno odjeknulo. Osobno nemam ništa protiv ruskih fudbalera, ali ako su bukvalno svi odlučili da neće igrati s Rusijom, i mi moramo biti solidarni i odbiti. Ja jednostavno ne mogu igrati takav meč - rekao je Pjanić.

Govorio je Pjanić i o odnosu s Edinom Džekom i statusu bh. kapitena u Interu.

- Edin je veoma bitan igrač u svakoj ekipi. Ali bolje je za tim ukoliko Edin počinje svaku utakmicu uprvih 11. Nikome nije lako ulaziti s klupe, a pogotovo za igrača njegovog pedigrea. Edin ima potrebu da igra, trebaju mu minute, a on onda ekipu nagradi tako što će napraviti razliku. To što nije nije starter kada je Lukaku zdrav za njega je možda neobično, osim sada kada je Lukaku povrijeđen, on i dalje igra, ali imati ga u ekipi je uvijek dobro. Edin je svoje golove uvijek postizao, gdje god da je igrao. Prema tome svi znaju da se radi o dosljednom igraču, koji zabija u kontinuitetu, i ponavljam, mnogo bi bolje bio iskoristen kada bi uvijek bio starter - kazao je Pjanić.

Dotakao se Pjanić i proteklog perioda u Barceloni.

- Mislio sam da je moje vrijeme u Italiji isteklo, jer sam se osjećao da želim nešto više i da iskoristim svoje šanse na “merkatu”. Barca me željela i dvije sezone ranije, ali Juventus je tada odbio ponudu. Dvije godine kasnije došli su ponovno, a ja sam pomislio kako je pravo vrijeme za neku promjenu, za novo iskustvo - kazao je Pjanić.

Iznenadio se u kakvom je haosu zatekao katalonski klub.

- Nisam mislio da će biti tako. Morali ste biti tamo da shvatite u kakvom je stanju bio taj klub prije dvije godine, kada sam tamo stigao. Taj trenutak je bio veoma komplikovan i nikada od takvog kluba ne bih očekivao da mogu biti u tako lošoj situaciji - zaključio je Pjanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.