REPREZENTATIVCI

Stjepan Lončar za "Avaz": Želimo vratiti vjeru među navijače

Veznjak Rijeke i reprezentacije BiH govorio za naš portal pred večerašnji meč s Finskom

Lončar:. N/FS BiH

Piše: Admir Vatreš

24.3.2021

Gostujućim susretom protiv Finske reprezentacija BiH večeras (20.45) započinje kvalifikacije za SP 2022. godine.

S našim timom u Helsinkiju je i Stjepan Lončar, 24-godišnji centralni vezni Rijeke, koji je odličnim ovosezonskim igrama izborio poziv novog selektora Ivajla Peteva (Ivaylo).

Govoreći za naš portal, Lončar je poručio kako u našem timu vlada dobra atmosfera i da se svi nadaju pobjedi.


Nova očekivanja

- Novi selektor, nova očekivanja. Sigurno da među nama vlada dobra atmosfera i to ćemo pokušati prenijeti na teren. Pobjedom želimo prekinuti loš niz koji je iza nas, te naravno vratiti vjeru među navijače, ljude koji su tu s nama i cijelu državu, rekao je Lončar na početku razgovora za "Avaz".

O novom selektoru ima samo riječi hvale.

- Kratko smo tu. On je mlad, ima neku dobru enegriju i sigurno da zna šta radi. Slušat ćemo njegove naredbe i sigurno će nam pomoći, kazao je Lončar.

Istakao je kako su analizirali onaj poraz iz Tamperea prije dvije godine (2:0) i da znaju gdje su griješili.

Stjepan Lončar. CROPIX

- S obzirom da smo od njih već jednom izgubili, znamo gdje smo griješili i sad smo ovih nekoliko dana radili na tome. Znamo gdje su najubojitiji. Morat ćemo realizirati svoje šanse i utakmicu odvesti u našu korist. Vjerujemo svi skupa u to. Dobro smo se pripremili, odmorni smo i jedva čekamo utakmicu, poručio je Lončar.

Nakon meča s Finskom, "Zmajevima" slijedi prijateljski meč protiv Kostarike (27. mart), a onda duel s Francuzima (31. mart). Za Lončara će biti veliki motiv igrati protiv aktuelnih svjetskih prvaka.

- Svakako, nema tu nekih tajni. To je druga reprezentacija na svijetu po rang listi. Sigurno da je svima nama čast istrčati ispred takve reprezentacije. Imat ćemo i tu svojih šansi, ali o tom ćemo pričati poslije ove utakmice, kazao je Lončar.

Veća minutaža

Iza Rijeke je veoma teška sezona. Igranje na tri fronta, te nastup u izuzetno jakoj grupi Evropske lige s Napolijem, Real Sosijedadom i AZ Alkmarom, gdje su pokazali da mogu igrati protiv velikih ekipa.

- Odigrali smo neriješeno sa Sosijedadom i pobijedili Alkmara. Tu smo vidjeli da možemo igrati protiv velikih ekipa. Sigurno da je to jedan ogroman motiv za dalje.

Lončar je u Rijeci već treću sezonu. Ove je jedan od najboljih pojedinaca kluba s Rujevice. Odigrao je ukupno 29 utakmica, te upisao tri gola i tri asistencije.

- Tim igrama sam natjerao i prošlog selektora, a sada i ovog da me pozove. Nadam se da ću, kad tad, dobiti nešto veću minutažu, da pokažem da znam i da mogu pomoći ekipi, poručio je Lončar.

Lončar (desno) i Menalo. N/FS BiH

Rijeka je trenutno četvrta u HNL-u s devet bodova zaostatka za Goricom. Uz to se plasirala u polufinale Kupa Hrvatske, gdje je očekuje duel s Istrom.

- Cilj je opet uzeti trofej. Poslije reprezentativnog ciklusa igramo protiv Gorice u gostima, tako da ih možemo stići do kraja. Dinamo i Osijek su predaleko. Ove godine se malo promijenio sistem. Prvoplasirani ide u Ligu prvaka, drugi, treći i četvrti u Konferencijsku ligu, tako da nismo pretjerano žalosni. Imamo to polufinale Kupa i cilj nam je da treću godinu zaredom donesemo trofej u klub. Ako budemo treći u prvenstvu, spasit ćemo sezonu, kazao je Lončar.

S Lončarom je od ove sezone u Rijeci i njegov nekadašnji saigrač iz Širokog Brijega Luka Menalo, s kojim je zajedno i u reprezentaciji.

- S njim je lagano igrati. Igram s njim od kadeta u Širokom Brijegu, potom juniori, pa seniori. Sad nas je put doveo i u Rijeku. Imamo nekih svojih šablona, što se dogovorimo i ranije. Znam kako ću s njim igrati, tako da mi s te strane dosta pomogne. Luka je jedan izvrstan, brz i motoričan igrač, dribler. Mi smo ponajbolji prijatelji, slažemo se stvarno dobro i na terenu i van terena, istakao je Lončar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.