KORONAVIRUS

Tržišna vrijednost igrača u evropskim ligama petice past će za više od devet milijardi eura

To će se desiti ako se tekuće sezone u domaćim šampionatima ne nastave, a ugovori koji istječu u junu ne budu obnovljeni

Najveći pad mogli bi imati igrači Sitija. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

30.3.2020

Pandemija koronavirusa, koja je uzrokovala da se zaustavi nogomet u praktično cijelom svijetu, također će imati veliki utjecaj na tržišnu vrijednost igrača u vodećim ligama u Evropi, navodi se u studiji koja je danas objavljena.

Ukupna tržišna vrijednost igrača u evropskim ligama petice, u Engleskoj, Španiji, Njemačkoj, Italiji i Francuskoj, pretrpjet će pad od 28 procenata, odnosno sa 32,7 milijardi eura na 23,4 milijarde. 

To će se desiti ako se tekuće sezone u domaćim ligama ne nastave, a ugovori igrača koji istječu u junu ne budu obnovljeni. To je rezultat istraživanja švicarskog Međunarodnog centra za sportske studije.

- Opseg smanjenja varira od nekoliko faktora, kao što su godine igrača, trajanje ugovora, put u karijeri i nedavni učinak – navodi se u studiji.

Posebno su pogođeni stariji igrači sa relativno kratkim ugovorima koji su ove sezone odigrali manje utakmica.

Navodi se primjer francuske zvijezde iz redova engleskog Mančester junajteda, Pola Pogbe (Paul, 27), koji će sljedeće godine biti slobodan igrač i čija će se tržišna vrijednost gotovo prepoloviti, na 35 miliona eura. 

Pogba: Vrijednost će se gotovo prepoloviti. Arhiv

Studija također procjenjuje da bi tržišna vrijednost igrača Mančester sitija mogla pasti za 412 miliona eura, više nego bilo kojeg drugog kluba u vodećih pet liga.

Iza Sitija su španska Barcelona, koja bi na vrijednosti svog sastava izgubila 366 miliona eura, te engleski Liverpul (353 miliona eura). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.