NOGOMET

Kako su Zmajevi postali pilići ili zašto Mehmed Baždarević više ne može voditi reprezentaciju BiH

Piše: M. DAUTBEGOVIĆ

1.9.2017

Svjetsko prvenstvo u Rusiji, po svemu sudeći, Bosna i Hercegovina neće vidjeti, nakon što je A reprezentacija naše zemlje sinoć pretprjela pravu sramotu u Nikoziji.

Izabranici selektora Mehmeda Baždarevića propisno su se obrukali protiv ispodprosječnog Kipra, kojem su zabili dva gola, poveli sa 2:0, a potom u samo 11 minuta drugog poluvremena primili tri pogotka, te pognutih glava napustili teren stadiona u Nikoziji.

Kako to biva u fudbalu, za loše rezultate i poraz prvi u redu za krivnju je trener, a u slučaju reprezentacije BiH to pravilo itekako stoji.

Mehmed Baždarević je kormilo reprezentacije Bosne i Hercegovine preuzeo 13. decembra 2014. godine, kada je na toj poziciji naslijedio smijenjenog Safeta Sušića.


Na klupi reprezentacije BiH Baždarević je sjedio 22 puta, ima 12 pobjeda, te po pet poraza i remija uz gol-razliku od 54:55.

Iako ima pozitivan skor kao selektor reprezentacije, malo toga je Baždarević unaprijedio u odnosu na predhodnika Sušića.

I dalje niko živ ne može otkriti koju poziciju u ekipi igra Vedad Ibišević, klasični napadač, koji i kod Sušića, a i kod Baždarevića luta na nekoj izmišljenoj poziciji krilnog napadača, polu-špice, ofanzivnog veznog...

Baždarević nije sinoć na Kipru mogao pogoditi ni pozicije za Ermina Bičakčića i Ognjena Vranješa, pa je njihovim miješanjem potpuno razbio stabilnost zadnje linije.


Vezni red BiH već mjesecima ne postoji na utakmicama, iako u njemu ordinira jedan od najboljih veznjaka Evrope, Miralem Pjanić. Međutim, Baždarević nikako ne može da pogodi pravu poziciju za Pjanića, pa zvijezda Juventusa na terenu u dresu BiH ponekad izgleda kao ispodprosječan igrač koji se gubi na sredini terena.

"Zovi sve da se neko ne naljuti"

Nije Baždarević griješio samo sinoć protiv Kipra. Pod njegovim vodstvom Zmajevi nisu briljirali u većini odigranih utakmica, a na taktičkom planu selektor BiH se pokazao kao veoma loš strateg.

Objavljivanje spiskova sa po 30-tak igrača, na kojima je znalo biti i po pet golmana, samo oslikava politiku vođenja reprezentacije pod dirigentskom palicom Mehmeda Baždarevića. Zovi sve da se neko ne naljuti.

Ova generacija reprezentacije BiH je vjerovatno najbolja generacija koju smo ikada imali. Džeko, Pjanić, Bešić, Ibišević, Begović, Kolašinac... su zvijezde evropske klase, ali za njihovog selektora se to baš i ne može reći.


Baždarević je, u to nema nikakve sumnje, jedan od najboljih fudbalera koje je BiH ikada imala, ali to se ne može reći i za njegovu trenersku karijeru.

Trener koji je u karijeri vodio francuske drugoligašem, te alžirske i katarske klubove, uz svo dužno poštovanje, očito nije kalibar trenera koji može voditi igrače Juventusa, Arsenala, Rome, Herthe..., a nedostatak taktičkog znanja je i više nego očit.

Čini se kako će, nakon Evropskog prvenstva u Francuskoj, Zmajevi ostati bez još jednog velikog takmičenja, a to je katastrofalno za ovakvu generaciju Zmajeva.

Ruku na srce, daleko od toga da Baždarević sam snosi svu krivicu.


Ne.

Krivi su i kapiten Džeko i najveća zvijezda Pjanić. I Arsenalov Kolašinac i Asmir Begović na golu. Svi su krivi za onakav poraz i od toga niko ne smije i ne treba bježati.

Međutim, glavni krivci za drastičan pad bh. reprezentativnog fudbala nisu se sinoć vidjeli na TV-ekranima, niti su davali izjave, niti ih je iko pitao za komentar utakmice.

Glavni krivci sjede u kancelarijama Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i misle kako će im lovorike plasmana na SP u Brazilu biti dovoljne da se sakriju od odgovornosti i javnosti.

Predsjednik N/FSBiH Elvedin Begić već se godinama uspješno sakriva od očiju javnosti, to jeste od kako je objavljeno kako je pod istragom zbog pronevjere novca na Sarajevskom aerodromu.

A, upravo je Begić taj koji bira i postavlja selektore, zajedno sa Izvršnim odborom N/FSBiH, ali kada treba preuzeti bilo kakvu odgovornost, tada se bježi od javnosti. Naravno, kada je trebalo proslaviti plasman na SP u Brazil, Begić i kompanija su se uredno pojavili na konferencijama za medije i proslavama, te mahali razdraganim navijačima BiH sa balkona i iz autobusa.

Međutim, sretna vremena su prošla. Reprezentativcima i selektoru više niko ne maše, niti ih dočekuje na aerodromu, pa samim tim "sa lica zemlje" su nestali i čelnici N/FSBiH.

Nažalost, nestalo je i rezultata, a poraz od Kipra sinoć spustio nas je na zemlju i, nadamo se, otvorio oči. Ovako ne može. BiH je potreban stručan i kvalitetan selektor, neko ko može sve konce držati u svojim rukama, a postalo je i više nego očito da Baždarević nije taj kalibar.

Također, za bh. fudbal bi bilo idealno i novo rukovodstvo N/FSBiH, da tamo sjede ljudi iz struke, fudbaleri i treneri, a ne saobraćajci, pravnici, ekonomisti, trgovci... kojima je (većini) jedini dodir sa fudbalom bio gledanje Lige prvaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.