NOGOMET

Baždarević kardinalno griješio, Zmajevi pred Kipranima izgledali kao pilići: Kipar preokrenuo rezultat i posramio BiH

M. Da.

31.8.2017

Mehmed Baždarević Kipranima je suprostavio formaciju 4-4-2, sa Edinom Džekom i Vedadom Ibiševićem isturenim u vrhu napada, ali na oko ofanzivna formacija, nije na terenu to pokazala.

Nakon početnog ispitivanja snaga, Zmajevi su do kraja prvog poluvremena više sretno nego spretno došli do vodstva od 2:0.

Prvo je u 33. minuti Toni Šunjić nekako pospremio loptu u mrežu Constantinosa Panayia nakon kornera Miralema Pjanića.

Minutu prije odlaska na odmor, u strijelce se upisao i Edin Višća, pa se na odmor otišlo sa pristojnom prednošću BiH od 2:0.

Međutim, iako su mnogi već upisali pobjedu Zmajeva, u nastavku se sve raspalo kao kula od karata.

Već na samom početku drugog poluvremena Kipar je napao gol Asmira Begovića, a pritisak domaćina unio je pravu pometnju u odbranu i vezni red izabranika selektora Mehmeda Baždarevića.

Panika u zadnjoj liniji rezultirala je golom Kipra u 65. minuti, a strijelac je bio Demetris Christofi. Domaći se nisu ni prestali radovati zbog gola, a uslijedio je drugi, pa je BiH u 67. minuti primila i drugi gol.

Katastrofalna igra reprezentacije BiH nastavila se i nakon drugog primljenog gola, a obično za takvu igru stigne kazna, a Zmajevi su do sada trebali naučiti da njih kazna za kukavičku i slabu igru jako rijetko zaobiđe.

Nije ih zaobišla ni večeras na Kipru, pa je Pieros Sotiriou pogodio za potpuni preokret Kipra i vodstvo od 3:2.

Sve u svemu, katastrofalan nastup reprezentacije BiH večeras na Kipru ostavio je Zmajeve dosta daleko od plasmana na SP u Rusiji, a Baždarević se sada mora dobro zapitati gdje je sve pogriješio večeras.

Kao prvo, "izmišljanje" pozicije Vedadu Ibiševiću, koji tokom cijele svoj karijere igra klasičnog napadača, dok u reprezentaciji BiH uglavnom igra na nekoj poziciji krilnog napadača, na kojoj je neprimjetan. Kao što je bio večeras.



Standings provided by Sofascore LiveScore

Dalje, Baždarević je napravio kardinalnu grešku kada je na poziciju desnog beka stavio Ermina Bičakčića, koji je u karijeri na toj poziciji igrao samo nekoliko puta, dok je mnogo boljeg na toj poziciji, Ognjena Vranješa, stavio na mjesto stopera i u oba slučaju katastrofalno pogriješio.

Baždarević je pogriješio i tokom izmjena na početku drugog poluvremena, kada je čekao do 64. minute da reaguje u trenucima kada se igra njegovog tima potpuno raspala. Nije reagovao na vrijeme, a epilog toga su tri primljena gola u razmaku od samo 11 minuta.

Poraz od Kipra na Bilinom polju koštao je tadašnjeg selektora BiH Safeta Sušića plasmana na EP u Francuskoj, a čini se da bi Kipar mogao biti koban i po Baždarevića, tim prije jer nakon ovog kola i poraza Zmajevi su sve dalje od SP i Rusije.

Naravno, bilo nefer optužiti samo Baždarevića za slabu igru i poraz, jer večeras najveće zvijezde BiH, Džeko, Pjanić, Ibišević, Lulić i društvo ne da nisu bili na visini zadatka, već će ova utakmica ući u anale kao jedna od najlošijih ove generacije bh. fudbalera.


Untitled by lolmids

Untitled by lolmids

Untitled by lolmids
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.