Predsjednik Fenera šokirao jvanost
Yildirim: Redovno kupujemo sudije, a desi se i da izgubimo
Yildirim
FOTO: Agencije
Yildirim: Redovno kupujemo sudije, a desi se i da izgubimo

Evropsku bi košarku ozbiljno mogla uzdrmati izjava Aziza Yildirima (59), prvog čovjeka istanbulskoga sportskog društva Fenerbahce, kojeg čeka odlazak u zatvor zbog učestvovanja u namještanju rezultata nogometnih utakmica.

Gostujući na televizijskoj stanici "NTVSport", Yildirim je šokirao javnost izjavom o praksi darivanja sudija u košarkaškoj Euroligi.

"Svakog sudiju koji u Istanbul dođe suditi euroligašku utakmicu, najprije odvedemo direktno na Veliki bazar (Kapali čaršija", kazao je Yildirim i dodao:

"Kupuju tu odjeću i druge poklone, a mi plaćamo. Riječ je o svojevrsnoj tradiciji jer pouzdano znam da su identične izraze velikodušnosti u prošlosti činili i ostali evropski klubovi. Izazivam bilo koga iz turskih klubova, ako se usuđuje, da kaže da to ostali ne čine".

"Shvaćam to više kao običaj. Zapravo, cijelu akciju organizira Turski košarkaški savez. Sudije dolaze, odlaze s poklonima, a mi nekad čak i izgubimo domaću utakmicu", cinično je zaključio Yildirim kojeg u Turskoj zovu "lokalnim Florentinom Perezom".

Početkom jula, nakon što je u zatvoru proveo godinu dana, Yildirim je zbog formiranja kriminalne organizacije s namjerom namještanja nogometnih utakmica osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora. Čeka pravosnažnu presudu, nakon čega će ponovno biti lišen slobode.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala