Aco Petrović po povratku iz Slovenije
Teletović svoju ulogu u reprezentaciji vidi potpuno drugačije od mene
FOTO: I. Šebalj
Teletović svoju ulogu u reprezentaciji vidi potpuno drugačije od mene

 

 

Košarkaška reprezentacija BiH maločas se vratila u Sarajevo sa priprema u Kranjskoj Gori. Selektor Aleksandar Petrović izašao je na Sarajevskom aerodromu ne baš pretjerano raspoložen pred novinare.

Istakao je zadovoljstvo dosadašnjim radom većine reprezentativaca, ali ne i kapitena i našeg najboljeg igrača Mirze Teletovića, koji se iz Slovenije vratio u privatnom aranžmanu.

- Njegovo viđenje uloge u reprezentaciji je znatno drugačije od onoga kako ja to vidim i nas dvojica ćemo uskoro morati razriješiti dileme koje ima on i koje imam ja. Želim biti transparentan prema javnosti, nemamo još mnogo vremena, već 13. avgusta igramo prvu pripremnu utakmicu i nadam se da ćemo dotad sve probleme riješiti.

Mirza kao najbolji igrač i ja kao selektor moramo poput odraslih muškaraca razriješiti ovu situaciju. Shvatam da je iza njega 14 mjeseci neigranja i frustracija, ali imam obavezu prema mnogima u ovoj zemlji da reprezentaciju napravimo takvom da ona napravi korak koji nije povukla već 20 godina - rekao je Petrović.

Objasnio je da su svi igrači na pripreme reprezentacije stigli u solidnom stanju, izuzev Teletovića, za kojeg je kazao da je došao "sa par kilograma viška".

Na pitanje da li ova njegova poruka znači da bi Teletovićev nastup na Evropskom prvenstvu u Sloveniji idućeg mjeseca mogao biti pod upitnikom, Petrović je rekao:

- Ne bih tako rekao. Tu su dvije instance odlučivanja - ja u odnosu na momčad i Savez u odnosu na sve nas. Ja to smatram jednom otežavajućom okolnosti u trenažnom procesu, ali Mirza mora shvatiti da ne postoji igrač na svijetu, a to mogu reći i za Dražena Petrovića, koji je mogao bez svojih saigrača.

 

 

Teletović: Trudiću se da ispunim zamisli selektora

 

Povodom izjave selektora košarkaške reprezentacije BiH Aleksandra Petrovića, kapiten bh. tima Mirza Teletović želi istaći slijedeće:


- Selektor ima svoju viziju na koji način reprezentacija treba da igra i kako će izgledati igra. Kao kapiten, trudim se da ispunim sve zamisli selektora, a tako će biti i u budućnosti. Svjestan sam da su igrači malo ispred mene, kada je u pitanju fizička sprema, što je posljedica zabrane koju sam imao iz NBA. Međutim, jedina je istina kako sam se poželio igranja i kako sam sa nestrpljenjem čekao okupljanje, kako bi se družio sa momcima i igrao ozbiljne utakmice.

 

U naredom periodu, kao kapiten i igrač bh. selekcije, trudiću se još i više kako bih ispunio sve zamisli selektora, jer cilj nam je svima isti, a to je što bolji rezultat na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. Imamo dobru ekipu i vjerujem da ćemo u prijateljskim utakmicama pokazati snagu, a ja ću se truditi da što prije uhvatim staru formu i budem istinski vođa ove sjajne generacije košarkaša, koju imamo", kazao je Mirza, te dodao:


- Napomenuo bih na kraju, kako između mene i selektora nema nesuglasica i kako selektorove riječi shvatam kao poticaj za budućnost, jer smo svi svjesni da nam se ukazala historijska šansa na predstojećem EP i želimo je iskoristiti.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala