Bh. košarkaš za "Dnevni avaz" o drugoj sezoni u NBA ligi
Teletović: Potreban sam Netsima
Teletović: Bit će lakše igrati ovu sezonu
FOTO: Agencije
Teletović: Potreban sam Netsima


Prošle sezone mnoge su noći ostale uzalud neprospavane. Mirza Teletović dobivao je u NBA ligi minutažu na kapaljku, tadašnji treneri Bruklin netsa do očaja su dovodili ne samo našeg kapitena nego i armiju navijača u Bosni i Hercegovini koji su čekali da Mirza napokon dobije šansu i pokaže zašto je u Sjedinjene Američke Države stigao kao najbolji strijelac Eurolige.

Zbog toga smo intervju sa 28-godišnjim Jablaničaninom počeli pitanjem da li u novom šampionatu najjače svjetske lige, koju su “Mrežice” počele porazom u Klivlendu (94:98, Mirza nije ulazio u igru), od ponajboljeg evropskog krilnog centra možemo očekivati više trenerskog povjerenja, minuta, koševa...

Odbrana problem

- Bit će bolje, sigurno. Uloga koju mi je trener namijenio, u potpunosti mi odgovara, a sudeći prema treninzima i predsezonskim utakmicama, stekao sam dojam da im trebam. Kada je u pitanju prošla sezona, nema se tu šta mnogo govoriti.

Nisam igrao onoliko koliko sam očekivao, što je možda i razumljivo s njihove tačke gledišta. Sada očekujem mnogo više, kako od ekipe, tako i od trenera, ali i od sebe - kaže Teletović na početku intervjua za "Dnevni avaz".

O čemu ste najviše, kada je igra u pitanju, vodili računa, šta je to na čemu ste najviše morali raditi da biste se prilagodili NBA ligi?

- Najveći problem po dolasku u NBA bilo je, zapravo, nepoznavanje njihovih slengova kada je u pitanju odbrana, a koje su oni učili još na koledžima ili u srednjoj školi. Trebalo mi je vremena da se uklopim u njihove sheme, pogotovo odbrambene, tako da je i to bio dio problema u početku.

Kako su Vaše igre na Eurobasketu prihvaćene u Americi, kod saigrača, trenera? Pretpostavljam da su Vama dale veliki podstrek prije druge NBA sezone?

- Kada sam tek stigao u NBA, Amerikanci nisu znali šta mogu od mene očekivati, koliko mogu pomoći, koliko mogu donijeti prevagu. Sada je to mnogo lakše i u drugoj sezoni oni znaju gdje i kada bih im mogao pomoći.

Bit će nam lakše igrati ovu sezonu, jer su svjesni šta mogu pružiti. U "otvaranju očiju" sigurno im je pomogla i moja igra na Eurobasketu s obzirom na to da znam da su pratili bh. reprezentaciju i mene.

Nema odustajanja

Kako sarađujete s novim trenerom Džejsonom Kidom (Jason Kidd), koji je igračka legenda Netsa i NBA lige? Koje su to stvari na kojima insistira kada je, generalno, taktika Netsa u pitanju?

- Kid je sjajan čovjek, a igračka filozofija svodi mu se na to da nema odustajanja. Insistira na kolektivu i brzom prijenosu lopte. Ne voli kada mnogo gubimo lopte i želi borbenost, što mu i dajemo.

 

Teletović i dresu BiH: Nedostaje nam sreće

 

 

Čitali smo Kidove izjave da je titula cilj Netsa. Postoji li i kod Vas, igrača, uvjerenje da možete doći do titule? Koga vidite kao najveće rivale na Istoku, ali i na Zapadu u mogućem velikom finalu?

- Cilj je ove sezone da osvojimo titulu i tome težimo. Što se tiče konkurenata, nadolazeća sezona mogla bi biti vrlo neizvjesna. Majami, San Antonio, Detroit, Indijana... izuzetno su jaki. Svi su se pojačali dobrim igračima tako da neće biti lako osvojiti prsten.

Kakav je osjećaj dijeliti svlačionicu s istinskim legendama NBA lige, kao što su Pol Pirs (Paul Pierce), Kevin Garnet (Garnett), pa i Kid? Koliko njihovo prisustvo i iskustvo znače ekipi, kakav odnos imate s njima?

- Oni su zaista odlični ljudi. Razgovaramo mnogo i veoma su opušteni. Normalni su likovi. Garnet traje već 20 godina, kao dječak sam ga gledao u NBA. Sada bih trebao od njega tražiti zajedničku sliku (smijeh), a ono, sad igramo zajedno. S te strane sam ispunio snove, ali sada mi preostaje borba da ih dosanjam, a to mogu samo uz njihovu pomoć.

Zaslužio priliku

Generalno, kako izgleda biti NBA igrač u odnosu prema javnosti, navijačima... Koliko se razlikuje od Evrope?

- NBA se mnogo više prati od liga u Evropi i samim tim je medijski veoma mnogo eksponirana. Ljudi dosta ulažu i posvećuju pažnju utakmicama. Biti igrač u NBA sasvim je drugačije od onoga što je jedan igrač u Evropi, jer su obaveze i zahtjevi veoma mnogo drugačiji, ali eto, snalazim se nekako (smijeh).

Jeste li i u jednom momentu pomislili na povratak u Evropu, trejd ili nešto slično zbog slabe minutaže u prošloj sezoni? Ima li sada takvih misli?

- Kada čovjek ne igra, onda pomisli na sve. Naravno da su mi kroz glavu prolazile svakakve misli, ali prilika uvijek dođe ako je zaslužiš, a mislim da sam je zaslužio i želja mi je da uspijem u NBA.

= Reprezentaciju su milimetri dijelili od drugog kruga Eurobasketa u Sloveniji. Šta nam nedostaje da napokon prođemo u taj drugi krug?

- To je lako pitanje. Nedostaje nam sreće.

O nama se najviše priča

Koji je klub, prema Vašem mišljenju, napravio najbolji posao na tržištu prije sezone, jesu li to možda Netsi?

- Pojedini timovi doveli su u svoje redove odlične mlade igrače, koji su bili veoma zapaženi u koledžima, dok su se Netsi odlučili pojačati veteranima. O nama se ujedno i najviše priča i sigurno je da smo dobili mnogo dolaskom iskusnih Garneta, Pirsa i Kirilenka. Da, napravili smo najbolji posao u prijelaznom roku, pogotovo zbog činjenice da je priliku za rad dobio Kid.

Pranti vodio ekipu

Netse u prvoj utakmici u sezoni protiv Klivlenda nije vodio njihov novi kormilar Džejson Kid (Jason Kidd), kojeg je i NBA liga, zbog priznanja pred sudom da je upravljao automobilom u pijanom stanju, kaznila sa dvije utakmice suspenzije, nego pomoćnik Džo Pranti (Joe Prunty).

Zanimljivo je da se tek na dan utakmice saznalo da će Pranti, inače selektor Velike Britanije, voditi ekipu, a ne, kao što se pretpostavljalo, mnogo poznatiji Kidov pomoćnik Lorens Frenk (Lawrence Frank), nekada glavni trener Netsa.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala