Nova prvenstvena sezona počinje 20. oktobra
Hercegovac odustao, Zrinjski ostao u eliti
Sa meča Bosna - Varda iz prošle sezone: Start narednog mjeseca
FOTO: Arhiva
Hercegovac odustao, Zrinjski ostao u eliti

Nova košarkaška sezona u Bosni i Hercegovini počet će 20. oktobra. Tog dana na rasporedu su mečevi prvog kola Prvenstva BiH, koje bi trebalo startati sa 12 klubova.

Na sastanku Upravnog odbor našeg Saveza u Banjoj Luci definirana je lista učesnika Prvenstva, na kojoj se, u odnosu na ekipe koje su imale pravo nastupa, ne nalazi Hercegovac iz Bileće.

Razlog su finansijski problemi pa će mjesto Bilećana preuzeti Zrinjski. Mostarci su prošle sezone ispali iz najvišeg ranga, ali su, kao najbolje plasirani od tri putnika u niži stepen takmičenja i nakon povlačenja Hercegovca, administrativnim putem sačuvali mjesto u eliti.

Navodno bi još neki od klubova zbog istih nedaća mogli krenuti stopama Hercegovca.

No, do eventualne zvanične potvrde učesnici Prvenstva BiH u ovom momentu su Čapljina Lasta, Bosna ASA BH Telecom, Varda HE Višegrad, Mladost Mrkonjić-Grad, Leotar Trebinje, Servitium Bosanska Gradiška, Borac Banja Luka, Vogošća, Zrinjski te pobjednici drugih liga Posušje, Radnik Bijeljina i Kakanj.

Kada je u pitanju sistem takmičenja, sve ostaje isto kao i prošle sezone. Znači, četiri prvoplasirana tima sa prvenstvene tabele nastavit će takmičenje u Ligi 6 za prvaka BiH, u kojoj će im se priključiti branilac naslova Široki i viceprvak Igokea.

Ova dva kluba su, zbog nastupa u regionalnoj Jadranskoj ligi, oslobođeni obaveza u prvoj fazi domaćeg šampionata.

Kotizacija 4.000 KM

Klubovi su do 1. oktobra dužni uplatiti prvu ratu kotizacije u iznosu od 4.000 KM, saopćeno je iz KSBiH. Ukoliko se neko ogluši i do predviđenog roka ne izmiri obaveze, smatrat će se da nije spreman da učestvuje u Prvenstvu BiH i bit će isključen iz takmičenja.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala