ANALIZA UTAKMICE BIH

"Tutnjanje Kiprom" i sve greške koje će nas upropastiti u Mejdanu

Naši košarkaši su upisali visoku pobjedu, ali daleko od toga da su sve stvari bile pozitivne

BiH: Moramo popraviti mnoge stvari. Facebook

24.2.2024

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je startala kvalifikacije za Eurobasket 2025. Gledajući samo rezultat gostovanja na Nikoziji protiv opskurne selekcije protiv Kipra (66:99) pomislilo bi se da smo ovu utakmicu pobijedili bez da smo naišli i na jedan problem.

Istina je drugačija.

Ponavljamo li greške

Ulazak u utakmicu bio je veoma loš i procjena je da je bio onaj naš standardni mentalitet – kako ćemo, lako ćemo. Tri trojke smo primili u prvim minutama protiv šutera koji su upitni u najmanju ruku. Prvu četvrtinu smo muku mučili protiv atletski inferiorne selekcije.

Ovo nije samo moja kritika. Selektor Adis Bećiragić je u izjavi poslije utakmice rekao: „Ako protiv Francuske budemo imali dvije slabe minute loše nam se piše“.

Nije selektor ni daleko od istine. Francuzi su svjetlosnim godinama ispred nas, a kamoli Kipra. Ukoliko oni krenu sa serijom 11:2, kao što su Kiprani, možemo se pozdraviti sa bilo kakvim pozitivnim rezultatom.

Pogledajte samo šta su uradili Hrvatima. Defanzivna klinika i dominacija visokih u reketu je bila apsolutno nerješiv problem za naše komšije, koji imaju nekoliko visokih da izrotiraju. Mi čak nemamo ni taj luksuz.

(Ne)odgovaranje zadatku

Kamenjaš, koji će se živ polomiti da igra protiv Porijea (Poirer) i Lesora (Lessort), jedini je koristan centar u našoj reprezentaciji. Lončar, Penava, Sejfić, Alibegović na visokim pozicijama neće moći čuvati te igrače. Kada se na to dodaju Jabusele (Yabusele) i Inglis, koji su maltretirali hrvatske krilne centre, prije svega defanzivno, ne daje nam se prevelika šansa.

U preostalim dionicama naši košarkaši su to napravili da izgleda kao što i treba. Međutim, mi smo zategnuli odbranu, koristili atletske prednosti Lazića, Atića (o njemu još kasnije), Muse i ostalih igrača na krilnim pozicijama, pa mnoštvo poena iz tih situacija postigli i ugušili sve napore Kiprana. Protiv Francuza nećemo biti atletski dominantni.

Pozvane akcije većinom nisu ni protiv njihove akcije funkcionisale i svodilo se individualna rješenja naših igrača.

Stoga se postavlja nekoliko pitanja pred naredne susrete.

Stari aferimi

Šta bismo bez Džanana Muse? Da se on nije pojavio na ovim utakmicama, nešto nisam ni siguran u visoku pobjedu protiv Kipra i bilo kakvu šansu protiv Francuza bez njega. Zvijezda Reala je utakmicu završila sa 26 poena i osam skokova.

Ovdje se postavlja i pitanje za selektora Bećiragića – šta Musa radi na parketu duboko u četvrtoj četvrtini, gdje mi imao 25+ razlike? Nabijamo razliku za šta tačno? To što će biti dodatno umoran, na sav nakupljeni zamor igrajući na svako tri dana, bi nas moglo koštati.

Drugo šta se mora riješiti je pitanje plejmejkera. Je li se mi stvarno u 2024. godini oslanjamo na Edina Atića kao primarnog plejmejkera? Čovjek je tempirana bomba svaki put kad zaigra za našu reprezentaciju. Živi na nekoliko utakmica protiv dobrih reprezentacija, a često bude glavni problem u igri sa svojim iracionalnim samopouzdanjem.

Da li mi zaista čekamo i Džona Robersona (John)? Naravno, čovjeku se treba zahvaliti za sve što je učinio za reprezentaciju, ali mi govorimo o 35-godišnjaku koji je nizak i za tu poziciju, odavno više nije eksplozivan (upitno da li je ikad i bio), a šut mu ovisi od raspoloženja.

Zar nije vrijeme da se okrenemo nekome ko će moći igrati za našu selekciju? Hoćemo li opet kukati kad bude kasno? Pa sad imate sve u svojim rukama. Kontaktirajte ljude. Euroliga sama ima dovoljno ljudi koji bi igrali ozbiljnu ulogu kod nas, a mi ih ignorišemo radi kojekakvih razloga. Ako može jedan Azerbejdžan nagovoriti Zeka Ledeja (Zach Leday) ili Armenija Brajanta Dunstona (Bryant), onda može i BiH naći poštenog naturalizovanog plejmejkera.

Utakmica s Francuskom se dočekuje s velikim uzbuđenjem. Kako i treba. Mejdan je rasprodan, a publika nam je uvijek jača strana. Ni doza samopouzdanja nikad nije na odmet, ali mi jednostavno moramo raditi neke stvari drugačije. Te stvari su na Savezu i selektoru da riješe do sljedećeg ciklusa. Francuzi nam neće opraštati greške, a čisto sumnjam da će ijedna ozbiljna reprezentacija.

Ne znam za vas, ali ja bih volio svoju reprezentaciju gledati na najvećim takmičenjima. No, nekim ovakvim postavkama narušavaju nam se šanse. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.