VLASNIK GRUPACIJE BINGO

Vraća se Sloboda Dita: Senad Džambić pravi tim za evropsku scenu

Osim što bi OKK Sloboda promjenila ime u Sloboda Dita, navodno se ozbiljno razmatra i formalno-pravni način fuzije sa „ugašenom“ Sloboda Ditom

Džabić: Vraća ponos "grada soli". FACEBOOK

E. Ć.

30.5.2023

Na bh. košarkašku scenu uskoro bi se trebala vratiti Sloboda Dita.

Sa novim rukovodstvom i upravljačkom strukturom i to ni manje ni više – nego sa jednim od najvećih privrednika u Bosni i Hercegovini, Senadom Džambićem, vlasnikom grupacije Bingo, javljaju Sportske.ba.

Priča u poodmakloj fazi

Senad Džambić, odnosno kompanija Dita Tuzla koja je u njegovom vlasništvu, spremna je vratiti košarku u „grad soli“ na velika vrata.

Još uvijek je nejasno kako i na koji način, ali priča je već u poodmakloj fazi.

Džambićev cilj je da Sloboda ponovo nosi stari, tradicionalni naziv: Sloboda Dita. Osim što bi OKK Sloboda promjenila ime u Sloboda Dita, navodno se ozbiljno razmatra i formalno-pravni način fuzije sa „ugašenom“ Sloboda Ditom. 

Nakon što je ugašena još prije 12 godina, odnosno „stavljena u stanje mirovanja do boljih vremena“ kako je zaključila tadašnja Skupština tuzlanskog kluba, osnovan je novi klub pod nazivom OKK Sloboda. 

Novi klub nikada nije ni prihvaćen

Međutim, osim što novi klub u protekloj deceniji nije ostvario značajnije rezultate, nikada nije u potpunosti prihvaćen ni od strane svih navijača nekadašnjeg tuzlanskog giganta.

I pored silnih marketinških kampanja, Mejdan nikada nije bio pun kao u vrijeme "stare“ Sloboda Dite, a niti popularna navijačka grupa Fukare, nikada nije prihvatila novi klub. 

Posebno je zanimljivo istaći da je novi OKK Sloboda nakon „gašenja“ Dite, u svoje kancelarije preuzeo sve osvojene trofeje i priznanja Sloboda Dite.

Novi, ozbiljan pristup

Džambićev cilj je pronaći zajednički jezik s čelnicima OKK Sloboda i odmah nastaviti takmičenje u 1. ligi BiH, ali uz ozbiljno razmatranje opcije da se na određeni način odradi pravno spajanje sa nekadašnjom Sloboda Ditom.

Kompaniji Dita je od strane trenutnog rukovodstva OKK Sloboda, ponuđena samo opcija generalnog sponzorstva. Međutim, Džambić želi novi, ozbiljan pristup sa novom energijom i snagama u klubu. Pa stoga opcija da bude sponzor kluba u kome neće učestvovati u upravljačkoj strukturi nije realna.

Džambić od Slobode želi ubrzo napraviti jak i stabilan klub koji će se već u prvoj sezoni boriti za titulu prvaka BiH ali i izlazak na evropsku scenu. Mnogo više će se definitivno znati u narednim danima, javljaju Sportske.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.