VELIKANI

Nakon smrti Bore Stankovića: Bh. košarci je najviše pomogao u najtežem periodu

Bio je uključen i u registraciju naših igrača i omogućavanje da igraju za BiH, što tada nije bilo jednostavno, kaže Mirsad Đonlagić

Stanković: Preminuo u 95. godini. AFP

Piše: E. J. / Avaz.ba

21.3.2020

U Beogradu je jučer u 95. godini preminuo Borislav Bora Stanković, legendarni košarkaški radnik. Rođeni Bišćanin bio je jedan od osnivača Košarkaškog kluba Crvena zvezda iz Beograda, reprezentativac bivše Jugoslavije i strijelac prvog koša u historiji svjetskih prvenstava.

Uspješan je bio kao i trener, ali je najviše upamćen kao generalni sekretar Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), što je funkcija koju je obavljao čak od 1976. do 2002. godine.

Ova je vijest zbog pandemije koronavirusa pomalo pala u drugi plan u medijima, ali Mirsad Đonlagić ističe da je Stanković osoba koja je mnogo pomogla našoj košarci i da je zaslužio dostojan oproštaj. 

Đonlagić i Stanković prilikom jednog od susreta. Arhiv

- Stanković je čovjek koji je živio košarku. Nama je pomogao kad nam je podrška najviše trebala, a to je u ratnom periodu - kaže Đonlagić, jedan od pokretača Košarkaškog saveza BiH i dugogodišnji funkcioner FIBA-e.

Đonlagić naglašava da je Stanković bio direktno angažiran u prijem Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine u FIBA-u.

- Bio je uključen i u registraciju naših igrača i omogućavanje da igraju za BiH, što tada nije bilo jednostavno, kao i u sve detalje nastupa naše reprezentacije na međunarodnoj sceni.

Tokom mojih 17 godina rada u FIBA-i značajan period sam sarađivao sa Stankovićem, koji je uvijek bio tu da pomogne, ne samo nama nego i svima u regionu.

Za sav doprinos košarci zaslužio je ogromno poštovanje i zahvalnost - rekao je Đonlagić, koji je povodom smrti Bore Stankovića uputio saučešće FIBA-i, Košarkaškom savezu Srbije, a kontaktirao je i članove Stankovićeve porodice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.