KOŠARKA

Slovenija i Poljska otvaraju 40. evropsko prvenstvo u košarci

Avaz.ba

31.8.2017

Košarkaške reprezentacije Slovenije i Poljske danas će u 12.45 sati u finskom Helsinkiju igrati prvu utakmicu 40. evropskog prvenstva.

To će biti posljednje evropsko prvenstvo koje se održava u razmaku od dvije godine, a pored Helsinkija, grupna faza će biti odigrana u Istanbulu, rumunskom Cluju i Tel Avivu.

U Helsinkiju nastupaju ekipe u okviru grupe A, u kojoj se još nalaze Island, Francuska, Grčka i Finska.

Utakmice grupe B se igraju u Tel Avivu, gdje će igrati selekcije Ukrajine, Izraela, Litvanije, Gruzije, Italije i Njemačke.

Grupa C je smještena u Cluj gdje će igrati Hrvatska, Češka, Španija, Crna Gora, Rumunija i Mađarska.

U Istanbulu će se igrati mečevi grupe D u kojoj su selekcije Velike Britanije, Rusije, Srbije, Latvije, Turske i Belgije.

Prve četiri reprezentacije iz svake grupe napredovat će u grupnu fazu takmičenja, koje će biti u Istanbulu.

Pošto je Fiba Europe promijenila sistem evropskih prvenstava, koja će se po novom igrati svake četiri godine, od ovog EP-a neće se igrati utakmice za plasman od petog do osmog mjesta.

Taj Eurobasket obilježit će izostanci velikog broja zvučnih imena, tako da će gotovo sve reprezentacije nastupiti s oslabljenim sastavima.

Tako će Španija, koja se svrstava među prve favorite za medalju, nastupiti bez Sergia Llulla, Nikole Mirotića, Jose Manuela Calderona, Rudyja Fernandeza, Sergeja Ibake i Felipa Reyesa.

U Grčkoj neće biti Giannisa Antetokounmpa, Nikosa Zisisa i Vassilisa Spanoulisa. Srbija je bez Miloša Teodosića, Miroslava Raduljice, Stefana Markovića, Nikole Milutinova, Nemanje Bjelice i Nikole Jokića, a Francuskoj nedostaju Tony Parker, Rudy Gobert, Florent Pietrus, Nicolas Batum, Timothej Luwaw Cabarrot.

Italija je ostala bez Danila Gallinarija, Alessandra Gentilea i Andree Bargnanija, Litvanija će nastupiti bez Antanasa Kavaliauskasa, Pauliusa Jankunasa, Robertasa Javtokasa i Domantasa Sabonisa, dok Hrvatima neće igrati Damjan Rudež, Ante Žižić, Miro Bilan, Mario Hezonja i Ante Tomić.

Prvi favorit za zlato je branilac titule prvaka Španija, a iza nje su Srbija i Francuska. Slijede Litvanija, Grčka, Turska, Hrvatska, Italija i Slovenija. Nesporni evropski vladar 21. stoljeća ja Španija, koja je na zadnjih devet evropskih prvenstava osvojila osam medalja,od kojih su tri zlatne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.