Asmir Begović, strijelac fenomenalnog pogotka u engleskoj Premijer ligi
Da je Mančini ostao u Sitiju, danas bih bio Džekin saigrač
Begović nakon pogotka Sautemptonu: Pomiješana osjećanja
FOTO: Agencije
Da je Mančini ostao u Sitiju, danas bih bio Džekin saigrač

 

 

Dan nakon izvanrednog gola u meču sa Sautemptonom, kojim je postao tek peti golman u historiji engleske Premijer lige koji je zatresao suparničku mrežu, razgovarali smo sa Asmirom Begovićem.

S izvanrednim golmanom naše reprezentacije, ali sada i vodećim strijelcem Stouka u novoj sezoni, zajedno sa još šestoricom saigrača (svi postigli po jedan pogodak), razgovarali smo dok je na aerodromu u Mančesteru ispraćao na put majku i brata, koji su prisustvovali nesvakidašnjem događaju na stadionu Britanija u Stouku.

Igrač utakmice

- Osjećanja su pomiješana. Sa jedne strane, drago mi je da sam postigao onakav gol, ali mi je, s druge, veoma žao kolege Artura Boruca što je primio takav pogodak. Mi, vratari, najbolje znamo šta znači primiti gol sa 90 metara.

Zbog toga se nisam radovao, jer mislim da je gol plod slučajnosti i velike sreće te da se vrlo rijetko dešava u karijeri svakog golmana - kaže 26-godišnji Trebinjac, inače izabran za igrača utakmice, i objašnjava kako je uopće uputio šut za rijetko viđen gol:

- Moji odbrambeni igrači vratili su mi dosta tešku loptu, koja je već bila pod pritiskom Sautemptonovih napadača. Nastojao sam da je izbijem što dalje od svog gola i bilo bi neozbiljno reći da mi je bio cilj da savladam Boruca. Inače, doprinos ovom golu dali su i teški vremenski uvjeti, mokar teren i jak vjetar.

U nastavku razgovora za naš list Asmir je otkrio još jednu, do sada praktično nepoznatu, ali jednako intrigantnu informaciju. Naime, da je Roberto Mančini (Mancini) ostao menadžer Mančester sitija, danas bismo Begovića, vjerovatno, gledali u dresu "Građana" kao saigrača reprezentativnog kolege Edina Džeke!

Asmir nam je to otkrio nakon što smo ga upitali za komentar informacije koja se može pročitati u britanskim medijima, da Siti traži zamjenu za engleskog reprezentativca Džoa Harta (Joe Hart) te da se kao jedna od opcija spominje i naš golman.

Najbolja opcija

- Vidite, mi, igrači, posljednji saznamo u kojim smo kombinacijama. Vjerovatno naši menadžeri i klupski funkcioneri prvo bez nas razgovaraju, a onda u nekoj kasnijoj fazi pregovora uključe i nas. Što se tiče Mančester sitija, dok je na klupi sjedio Mančini, bili smo veoma blizu dogovora. To nije realizirano zbog više razloga, a glavni je odlazak italijanskog trenera - kaže Begović, koji je u Stouk stigao u februaru 2010. godine iz Portsmuta.

O mogućnosti da se transfer u Siti ipak realizira, Asmir govori:

- Vjerujte da ne znam u kojoj su fazi i da li se uopće vode pregovori. Čim mediji pišu, oni možda više znaju od mene, ali za sada sam čvrsto vezan za Stouk. Za mene je možda najbolja opcija da tu i ostanem do kraja prvenstva kako bih što spremniji otišao na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Doduše, kako smo mi, igrači, "roba" kao i svaka druga, a u redovima Stouka imate još dva izvanredna golmana, Danca Tomasa Sorensena (Thomas) i engleskog reprezentativca Džeka Batlanda (Jack Butland), sva su iznenađenja moguća ukoliko se pojavi tim koji može platiti odštetu koju traži moj klub. Znači, sve su opcije otvorene.

Iskoristili smo priliku da pitamo Begovića kakav je stručnjak Mark Hjuz (Hughes), od ove sezone menadžer Stouka, a nekada veliki igrač Mančester junajteda.

- Izvanredan, pravi menadžer koji vodi pažnju o svemu. Kako je bio odličan igrač, njegovi standardi su izuzetno visoki. Često na treninzima pokaže igračima svoje majstorije. Još je u odličnoj kondiciji i formi. Iako trenutni rezultati nisu najbolji, mislim da je Stouk napravio odličan posao dovođenjem Hjuza i da pod njegovom palicom igramo mnogo ljepši fudbal - rekao je Begović.

Humanitarni rad

Begović je za 21. novembar u Stouku zakazao svečanu promociju novoformirane Fondacije "ABF - The Asmir Begovic Foundation".

- Odavno je u meni sazrijevala ideja da to uradim, a najviše se konkretizirala tokom mojih boravaka u Bosni i Hercegovini i humanitarnog rada s ugroženom djecom iz Zavoda u Mjedenici. Vidio sam da djeci sport mnogo znači. U dogovoru sa mojom porodicom, odlučio sam da formiram ovu fondaciju koja će pomagati ugroženoj djeci u BiH, ali i u Velikoj Britaniji.

Pored medija, na promociju će doći moji klupski saigrači, navijači, a dolazak su najavile i komšije iz Mančestera - Džeko, Aleksandar Kolarov, Matija Nastasić, Stevan Jovetić... - kaže Begović.

Nikol dobiva bh. pasoš

U BiH je mnoge obradovala vijest da je u državljanstvo naše zemlje primljena Asmirova supruga Nikol Meri Begović (Nicolle Marie), buduća članica reprezentacije BiH u disciplini dresurno jahanje. Kada možemo očekivati da Nikol na nekom velikom takmičenja predstavlja svoju novu zemlju?

- Tu su trenutno dvije prepreke, prvu ćemo rješavati polovinom novembra, kada supruga i ja doputujemo u BiH i predamo potrebnu dokumentaciju za ličnu kartu. Potom ćemo pasoš vaditi u našoj Ambasadi u Londonu, što bi trebalo da bude gotovo do Nove godine.

No, mnogo veća prepreka leži u činjenici da Konjički savez BiH nije član Međunarodne konjičke federacije, a bez tog članstva nema ni nastupa. Koliko znam, u toku su aktivnosti da se to riješi, a kada će se to desiti, ne zavisi od nas - objašnjava Asmir.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala