CENZURA ZA PJEVAČE

Nepoželjan i Haris Džinović: U Hrvatskoj nove zabrane nastupa pjevačima iz Srbije

O muzičkim se ukusima, dobro je poznato, ne raspravlja

Haris Džinović. Instagram

O.T.

26.7.2023

Ostrvo u Kaštelanskom zalivu, Barbarinac, ovog je ljeta trebao postati nova jedinstvena destinacija za vrhunsku zabavu. Prijevoz do Barbarinca izvrsno je organiziran (party brod kreće iz Splita svake večeri od 22 sata na dalje) poručivali su organizatori manifestacije Island Of Love koju je 21. juna otvorilo Prljavo kazalište, piše Slobodna Dalmacuja.

Međutim, ova muzička manifestacija nije plesala niti jedno ljeto. Srbijanski folker Aca Lukas, uprkos protivljenju Domovinskog pokreta i braniteljskih udruženja ipak je nastupio na Barbarincu, ali je ubrzo stiglo saopćenje organizatora kako se svi koncerti muzičara iz regije otkazuju.  

- Nažalost, lokalno politikanstvo, diskriminacija i netrpeljivost prema drugome ili drugačijemu još je jednom pobijedila u Hrvatskoj. 

Da, u 2023. godini! Primarni cilj ovog ljeta bio nam je osigurati zabavu za sve goste našeg područja, no zbog velikih pritisaka na političkoj i nacionalnoj osnovi, prvenstveno onih u režiji Domovinskog pokreta, primorani smo otkazati sve navedene koncerte! 

Mišljenja smo da su u ovim zakulisnim političkim igrama, koje stavljaju jako ružnu sliku o svima nama kao domaćinima, iskorišteni i cijenjeni branitelji. Nadalje, cilj ovog projekta je zabava, širenje prijateljstava te promocija Hrvatske kao destinacije koja sve svoje goste prima na isti način, bez obzira na porijeklo, vjeru ili bilo kakvu drugu osnovu. Zahvaljujemo svima koji su otočić posjetili do sad i bili dio čarobne zabave - istaknuli su organizatori.

O muzičkim se ukusima, dobro je poznato, ne raspravlja, svako od nas sluša ono što mu je po volji, međutim uistinu je porazna činjenica da se u 21. stoljeću nekima još uvijek broje krvna zrnca. Pa je, eto tako, Domovinskom pokretu Splitsko - dalmatinske županije bilo zasmetalo to što će na Barbarincu, gotovo nadomak Splita, svoj glas pustiti Jelena Karleuša, Aca Lukas i Haris Džinović.

Čudi nas kako se nisu bunili što su u prvim danima ove glazbene manifestacije tamo pjevale velike regionalne zvijezde Nucci i Voyage. Možda nisu znali da su i oni iz Srbije?  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.