ŠTA KAŽU ZAKONI

Hoće li princ Hari zbog konzumacije droga izgubiti američku vizu

To znači da se princu Hariju viza nije smjela izdati, a ako mu se izdala, trebalo bi je poništiti, rekao je Neama Rahmani

Princ Hari. Instagram

L. S. R.

23.3.2023

Priznanje princa Harija (Harry) da je ranije konzumirao drogu moglo bi ugroziti njegovu američku vizu, tvrdi američka advokat i bivši savezni tužitelj Neama Rahmani, piše "Daily Mail".

Priznanje u memoarima

Princ je u svojim memoarima Spare "priznao" da je konzumirao kokain, marihuanu i halucinogene gljive. Konzervativni trust mozgova "Heritage Foundation" iz Vašingtona pokušava doznati je li princ Hari prilikom predavanja zahtjeva za vizu naveo da je uzimao drogu, a pokušavaju doći i do sve korespondencije između američkih službenika i britanskog princa.

Američki zakoni su veoma strogi kad je u pitanju laganje imigracijskoj službi, a osoba koju se uhvati u laži može biti deportirana te joj se može uskratiti mogućnost traženja američkog državljanstva.


- Priznanje osobe da je uzimala drogu obično je osnova za odbijanje zahtjeva za vizu. To znači da se princu Hariju viza nije smjela izdati, a ako mu se izdala, trebalo bi je poništiti - rekao je Neama Rahmani i dodao da tu nema iznimaka, neovisno o tome radi li se o pripadniku britanske kraljevske porodice i radi li se o rekreativnom uzimanju droge.

Šta kaže advokat

No, advokat specijaliziran za imigracijska pitanja Sam Adair smatra da nije izgledno da će prinčevo priznanje biti problem jer nije kažnjavan za posjedovanje ili konzumaciju droge. Advokat James Leonard dodao je da tvrdnja vojvode od Saseksa da je "kao mladić eksperimentirao s drogama" neće biti dovoljna da se njegov zahtjev pobliže istraži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.