FORBESOVA LISTA

Ona je najmoćnija žena na svijetu: Imam nesrazmjernu količinu novca za podijeliti

Mekenzi Skot, bivša supruga Džefa Bezosa ,"vrijedi" 57 milijardi dolara

Mekenzi Skot. Agencije

L. S. R.

9.12.2021

"Forbes" je objavio listu 100 najmoćnijih žena na svijetu, a prvu poziciju zauzela je Mekenzi Skot (MacKenzie Scott), bivša supruga Džefa Bezosa (Jeff). Ona je iza sebe  na listi ostavila Kamalu Heris (Harris),  Kristin lagard (Christine Lagarde),  Meri Garu (Marry Garru) i Melindu Gejts  (Gates).

U tekstu o najmoćnijoj ženi svijeta, "Forbes"  piše da je Skot nakon razvoda od Bezosa dobila ogromna sredstva koja je velikom brzinom počela dijeliti u humanitarne svrhe.

- Prije tri godine Meknzi Skot bila je autorica, supruga i majka četvero djece koja je pokrenula grupu za borbu protiv zlostavljanja, a '90-ih je pomogla svom suprugu pokrenuti "Amazon". Ostala je u sjeni - ali onda se razvela od Džefa Bezosa, dobila četvrtinu njegovog udjela u "Amazonu" i gotovo odmah počela planirati kako će sve to dati. 


Bezos i Skot: Bivši supružnici. Agencije

- Imam nesrazmjernu količinu novca za podijeliti - napisala je u svibnju 2019. kada je potpisala obećanje darivanja i pritom obećala da će dati barem polovicu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe - prenosi "Forbes" njenu izjavu.

 U nešto više od dvije godine, Skot, koja "vrijedi" 57 milijardi dolara, dala je 8.6 milijardi dolara za 780 organizacija koje promoviraju pitanja koja uključuju ravnopravnost spolova, rasnu pravdu i javno zdravstvo. To je učinila bez ureda i poštanske adrese, a ne postoje dokazi da ima stalno zaposleno osoblje. Umjesto toga radi sa svojim suprugom Danom, istraživačima i savjetnicima neprofitne konsultantske firme "Bridgespan". Ona nikome ne odgovara, nema upravni odbor (za koji znamo) i, budući da ne daje darove preko dobrotvorne zaklade, nema ni zahtjeva za izvješćivanjem - navodi novnarka "Forbesa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.