RAZGOVOR

Srdan Golubović: Sarajevo Film Festival je apsolutno najznačajniji na našim prostorima

Član žirija Takmičarskog programa igrani film

Golubović: Kod nas, inače, ne brinu mnogo za kulturu. Agencije

Razgovarala: Lejla Karahmet - Pujagić / Avaz.ba

16.8.2020

Srbijanski filmski rediteljSrdan Golubović član je žirija ovogodišnjeg Takmičarskog programa igrani film 26. Sarajevo Film Festivala, koji se zbog alarmantne epidemiološke situacije održava online. Njegov najnoviji film „Otac“, koji je premijerno prikazan na Berlinaleu i gdje je osvojio nagradu, bit će prikazan i festivalskoj publici. U razgovoru za „Dnevni avaz“ osvrnuo se na online izdanje ovogodišnjeg SFF-a, položaj kulture i umjetnosti u doba korone i trenutnu političku situaciju u Srbiji.


Blizina publike

-Ove godine situacija je takva kakva jeste, glupo je da sada uopšte pričamo o tome, da nam je svima teško. Za ljude koji prave Festival ovo je veliki udarac. Ogromnu energiju utrošili su i ove godine, kao i svih ovih 26 godina. Žao je i autorima što je situacija ovakva, a prije svega publici. Meni lično se sviđa ovo što su uradili i svaka čast ljudima s Festivala koji su uspjeli da naprave zaista ''živo'' festival, i to online. Ne mislim samo na projekcije filmova nego i panele i razgovore s autorima - govori Golubović.

Golubović i Bogdan na snimanju filma "Otac". Agencije

Smatra da su organizatori vrlo brzo uspjeli napraviti novi model Festivala.


- E, sad, nema šta da žalimo, nego da se nadamo da će iduće godine opet biti kao što je bilo uvijek. Važno je da se o tome razmišlja, ne samo za Sarajevo Film Festival nego uopšte za institucije kina, pozorišta, uopšte institucije kulture i umjetnosti, koji su veoma važan segment društvenog života. Tako da, kada se sve ovo bude smirilo, ne znamo, naravno, kada, treba svi da budemo aktivni u borbi da kulturni događaji opstanu. Važno je da festival postoji i u ovakvoj formi, da publika ima priliku da vidi filmove, da može da pročita intervjue i da vidi obraćanje autora - iskren je reditelj.

Golubović je stalni gost SFF-a, možda nije dolazio samo dva ili tri puta.

- Veoma volim Sarajevo Film Festival. Sa svojim filmovima putujem po raznim festivalima, ali SFF je apsolutno najznačajniji na našim prostorima. Izuzetno važan prije svega za filmske stvaraoce, prije svega što imaju blizinu publike, pravi dijalog s publikom i zato što je SFF izgradio izuzetan model tog industrijskog dijela, što je za autore veoma važno. U Sarajevu mogu sresti, upoznati i razgovarati sa svim producentima, direktorima Festivala, to na velikim festivalima, kao što su Kan i Berlin, nije moguće - smatra Golubović.

Savremeni Sizif

Njegov novi film „Otac“ inspiriran je istinitim događajima, ali je, kako kaže Golubović, ustvari fikcija, nadogradnja svega što se dešava u našoj stvarnosti.

- To je priča o čovjeku kojem Centar za socijalni rad uzima djecu nakon što njegova žena, zbog siromaštva, doživi nervni slom i tada taj čovjek, koji je izgubio posao, shvata da pred sobom ima jedno lice korupcije, birokratije. On iz očaja kreće pješke za Beograd u ministarstvo da se žali, da traži svoju pravdu. To je priča o savremenom Sizifu. Od potpunog gubitnika svog vremena uspijeva da povrati dostojanstvo. S Goranom Bogdanom, koji tumači glavnu ulogu, prvi put sam sarađivao. Imali smo tri mjeseca probe, skoro svaki dan. Za ta dva i po mjeseca Bogdan je smršavio skoro 20 kilograma. Fizički i psihički se pripremao - kaže reditelj.

Koronavirus je strašno pogodio kulturu i umjetnost na ovim našim prostorima.

- Kod nas, inače, ne brinu mnogo za kulturu. I sada kao da su ovo jedva dočekali da se malo odmore od kulture koja im nije pretjerano potrebna. Koliko je samo u BiH bilo filmskog uspjeha, a nikada još nije uspostavljen filmski centar u BiH, jedno stabilno finansiranje koje su autori u BiH zaslužili. Sada je kod nas u Srbiji situacija malo bolja, pa vidjet ćemo koliko će to trajati. Kada samo vidite kako u Njemačkoj i Francuskoj država štiti umjetnike i umjetnost, pored privrede i drugih važnih stvari. To se kod nas nikada neće desiti, ni u jednoj od naših zemalja - zaključio je Golubović.

Vrlo komplicirana situacija

- U Srbiji je trenutna politička situacija vrlo komplikovana. Tonemo u jednu vrstu diktature, u jednu vrstu apsolutne vlasti jedne stranke, jednog čovjeka, što ne vodi nekom dobru u sređenijim društvima. Generalno ti tokovi u Evropi nisu dobri, nisu demokratski. Strah me da će ekonomska kriza, koja će nastati nakon svega ovoga, još više da ojača nacionalističku struju, jaku ekstremnu desnicu, što je ustvari jedna stvar koja prijeti Evropi već neko vrijeme. Mi smo već sklonjeni sa strane. Bojim se da se demoni nacionalizma, oni što su nam donijeli ono zlo devedesetih, ponovo ne probude. Čim se tim demonima nacionalizma odškrinu mala vrata, bojim se da se može desiti puno loših stvari. Gledam da u svakom zlu pronalazim neko dobro. Čini mi se da u ovom strašnom zlu postoji šansa da se svi malo vratimo sebi. Iskoristio sam ovo vrijeme da razmišljam o novom filmu i da se bavim novim scenarijem- iskren je Golubović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.