"AVAZ" SAZNAJE

Je li Met Dejmon odustao od Sarajeva zbog holivudskog štrajka: Špekulacije o Bonu Voksu

Mnogi holivudski glumci iz solidarnosti s kolegama ne žele učestvovati na festivalima i drugim filmskim smotrama u svijetu

Bono Voks i Met Dejmon. AP

10.8.2023

Mada se uveliko pripremao dolazak Meta Dejmona (Matt Damon) na sutrašnje otvorenje Sarajevo Film Festivala, kako „Dnevni avaz“ saznaje, sve je sada pod velikim upitnikom.

Obrat situacije

Naime, na sastanku ljudi koji su direktno uključeni u organizaciju SFF-a, kako tvrdi naš izvor, govorilo se o dolasku Dejmona u Sarajevo, da bi se desio obrat situacije.

Kako sada stvari stoje, Dejmon bi zbog velikog štrajka holivudskih glumaca, reditelja i scenarista, koji poprima mnogo veće razmjere od očekivanih, mogao ostati kod kuće. Mnogi holivudski glumci iz solidarnosti ne žele učestvovati na festivalima i drugim filmskim smotrama u svijetu.

Film “Poljubite budućnost” (Kiss the Future) otvorit će sutra 29. SFF, a producenti su Met Dejmon i Ben Aflek (Affleck).

Dogovori u Berlinu

Reditelj je Nenad Čičin Šain, koji scenarij potpisuje zajedno s Bilom Karterom (Bill Carter).

Film je premijerno prikazan na Berlinaleu u februaru, kada je „Avaz“ otkrio da se direktor SFF-a Jovan Marjanović s Dejmonom susreo u Berlinu, kojom prilikom je dogovaran dolazak ove zvijezde u Sarajevo.

Na upit SFF-u o dolasku Meta Dejmona u Sarajevo, od njihovog PR-a Andrijane Copf jučer smo dobili odgovor:

- Nemam informaciju.

„Poljubite budućnost“

Špekulacije o mogućem dolasku frontmena U2 grupe Bona Voksa (Vox) sutra na SFF ovih dana kruže sarajevskim kuloarima.

Film „Poljubite budućnost“ prati priču o tome kako je Bono Voks, u jeku agresije na BiH, obećao da će doći u Sarajevo i da će u glavnom gradu BiH održati koncert. To obećanje je i ispunio 1997. godine, kada je U2 nastupio na stadionu pred više od 45.000 fanova u oslobođenom gradu.

Taj koncert, koji je održan 23. septembra 1977., i danas je kolektivna uspomena za Sarajlije, kao dokaz da nisu samo preživjeli opsadu nego i da usred strahota proizišlih iz najmračnijih poriva muzika i umjetnost mogu biti čin pobune i otpora.

Na upit da li će iskreni i veliki prijatelj Sarajeva i BiH doći, iz SFF-a su nam jučer kazali da nemaju informaciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.