Mustafa Šantić, sjajni klarinetista i virtuoz na harmonici
"Mostar Sevdah Reunion" je zatvoren list, mi se mrzimo!
Šantić: Imam 15 učenika, nadam se da će biti dobri klarinetisti
FOTO: Avaz
"Mostar Sevdah Reunion" je zatvoren list, mi se mrzimo!

Mustafa Šantić jedan je od najpoznatijih Mostaraca. Sjajni klarinetista i virtuoz na harmonici godinama je plijenio pažnju kao član i jedan od osnivača sastava "Mostar Sevdah Reunion". Nakon što je izašao iz ove grupe i prije dvije godine osnovao svoj "Sevdi Mustafa band", iako još nemaju snimljen CD, ne mogu se požaliti na nedostatak naklonosti publike.

 Na raskrsnici

- To je bend koji je još u povoju, jer nemamo nekih velikih nastupa, ali se polako penjemo. Kako je velika kriza, ne mogu naći sponzora za CD. Zbog toga malo gubim nadu, ali materijal je spreman. Nije u pitanju samo sevdah nego muzika sa prostora bivše Jugoslavije, bazirano na tradicionalnoj osnovi. Dakle, obuhvatili bismo sve što je dobro od sedamdesetih do osamdesetih godina - govori nam Šantić.

Kako su svi članovi njegovog benda zaposleni, imaju vrlo malo vremena za probe. Nisu željni ni medijske propagande, a zadovoljni su sa dva-tri koncerta mjesečno.

- Najvjerovatnije bismo snimili CD sa svirkom uživo. Repertoar bismo navježbali u nekom prostoru i onda bismo ga snimili u studiju za dvije noći. Nakon toga bismo ga ponudili "Hayat Productionu" pa možda i "Croatia Recordsu", gdje imam neke prijatelje i koji su zainteresirani - otkriva nam Mustafa.

Kada se 2008. godine desio "raspad" MSR-a, Šantić se, priznaje, našao na raskrsnici. Jednostavno, nije znao kuda će sa sobom. No, onda se desio preokret i odlučio je da nakon 25 godina okonča diplomski rad na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

- Za pola godine diplomiram, a pet dana poslije zaposlim se u Muzičkoj školi u okviru Muzičkog centra "Pavarotti". Prije dvije godine počeo sam raditi i u Glazbenoj školi Mostar. Fino sam se snašao, nisam znao da imam pedagošku crtu. Već imam 15 učenika i mislim da ću nekoga izvesti na pravi put i napraviti dobrog klarinetistu. Djeca me vole, a i ja njih, jer između nas postoji veliki stepen kompromisa - govori Šantić.

 

 Bez kontakta

Iako je za ovog pedesetogodišnjaka "Mostar Sevdah Reunion" završena priča, otkrio nam je da je odustao od sudskog spora koji je pokrenuo kao pravni nosilac tog imena, kao i da ni s kim od članova tog sastava ne kontaktira.

- Izbrisani su svi kontakti koji su vrijedili do 2008. u vezi sa MSR-om. Dakle, nemam nikakav kontakt s bilo kojim članom MSR-a. Mada sam ja pravni nosilac tog imena i bio sam pokrenuo sudski spor, shvatio sam da od toga nema ništa, jer su nas stigli i starost i ogroman stepen netrpeljivosti. Izo (Ilijaz Delić, op. a.) star je čovjek i on bi, prema svim mogućim rezonima, trebao kod kuće čitati novine, ležati i odmarati se. Neđo (Kovačević, op. a.) bolestan je i ovom prilikom mu želim što brže ozdravljenje, Ljilja (Ljiljana Butler, op. a.) i Šaban Bajramović su umrli, a mi, ostali, se mrzimo i mislim da je ulaganje u jedan takav projekt pucanj uprazno. Što se mene tiče, MSR je zatvoren i dobro zalijepljen list - iskren je on.

 

 Sve čestitke Amiri Medunjanin

U poplavi sevdah bendova jedini muzički izraz koji Šantić cijeni i poštuje je Amire Medunjanin, koja, kako kaže, ima veliki respekt prema tradiciji.

- Ona je moja velika prijateljica i želim joj mnogo uspjeha, jer je to što radi, prava stvar. Nijedne sekunde se nije odmakla od tradicionalno zapisane pjesme, mada se oko njene interpretacije čuju i bluz, i džez, i soul. Ona na samo sebi svojstven način donosi sevdah, svaka joj čast - kaže Šantić.

 Saradnja s Anđelinom Đoli

Iako je učestvovao u kreiranju muzike za filmove "Gori vatra", "Kod amidže Idriza"... prelijepo iskustvo Šantić nosi sa snimanja "U zemlji krvi meda" Anđeline Đoli (Angelina Jolie).

- Pozvao me je Rade Šerbedžija i pitao da li bih želio učestvovati u projektu. Naravno, prihvatio sam i imali smo tri-četiri scene, potpuno iste, samo s različitim pjesmama. Anđelina, koja je veoma prijatna i lijepa žena, odlučila se na kraju za "Niz polje idu, babo, sejmeni", vjerovatno nakon što smo joj objasnili značenje - kaže nam Šantić.

 Sinovi Amar i Hamza

Javnosti je skoro nepoznato da je Mustafina supruga Jasna, također, izuzetan vokal. Upoznao ju je dok je, svojevremeno, imala svoj bend, u Mostaru.

- Više ne pjeva, jer se maksimalno posvetila porodici, našoj dvojici sinova Amaru i Hamzi. Amar je muzičar, također, svira gitaru, ima svoj bend, odličan je i veliki je talent. Hamza je isto muzički nadaren, ali nije u tom filmu. On se bavi tenisom i prvak je države u kategoriji do 12 godina, a već je ušao i u reprezentaciju. Ima sve šanse da bude veliki teniser, ali kao i uvijek, novac je problem - ističe Šantić.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala