TEHNOLOŠKI GIGANT

Hoće li Apple predstaviti jeftiniji model iPhonea: Veći ekran, jedna kamera visoke rezolucije...

Četvrta generacija modela SE mogla bi privući veći broj ljubitelja Applea koji traže cjenovno pristupačniji iPhone

Nova generacija ovog telefona imat će, naravno, i novi i snažniji hardver. cnet.com

E. Ag.

14.4.2024

Iako se jedno vrijeme činilo kako je Apple odustao od razvoja svog najjeftinijeg modela iPhonea, posljednje glasine koje kruže mrežom govore da više nije pitanje hoće li kompanija predstaviti novi model iz serije SE, već je jedino pitanje kada će ga predstaviti. Posljednja generacija ovog uređaja pojavila se u prodaji prije više od 2 godine, a uprkos odličnom hardveru i nižoj cijeni od ostalih telefona ove kompanije, dizajn ovog uređaja pripada sredini prošlog desetljeća te je jasno da su promjene nužne.

Platforma X

Zahvaljujući posljednjim informacijama koje su se pojavile na platformi X, otkriveno je manje-više sve što Apple priprema, a ako su sve te informacije tačne, četvrta generacija modela SE mogla bi privući veći broj ljubitelja Applea koji traže cjenovno pristupačniji iPhone.

Prva i mnogima vjerovatno najvažnija promjena odnosi se na ekran. Njegova će dijagonala sada biti veća i u skladu s konkurentskim modelima na tržištu (6,1 inča), nestat će veliki rubovi oko ekrana te će se zaslon protezati od ruba do ruba, a to više neće biti LCD, već OLED ekran. Iako bi bilo idealno da iPhone SE 4 ima veću frekvenciju osvježavanja ekrana, ona bi trebala iznositi, za današnje standarde, skromnih 60Hz., piše Zimo.hr.

Dok su promjene oko ekrana velike, Apple jednu stvar na ovom telefonu neće promijeniti, a to je samo jedna kamera sa stražnje strane. Za većinu korisnika i to će biti dovoljno te možemo očekivati kameru velike kvalitete, ali i brojne AI opcije koje će dodatno poboljšati kvalitet snimaka, omogućiti snimanje portretnih fotografija i slično, a spominje se i 1080p cinematic mod.

Snažniji hardver

Nova generacija ovog telefona imat će, naravno, i novi i snažniji hardver. Tako bi ga trebao pokretati A16 Bionic čipset, a spominje se i 6GB RAM-a, što je povećanje u odnosu na 4GB RAM-a na aktualnom modelu. U prodaji bi se trebale pojaviti dvije verzije ovog telefona, jedna sa 128GB memorije za pohranu (što je povećanje u odnosu na 64GB na iPhoneu SE3), dok će drugi model imati 512GB prostora za pohranu.

Što se cijene tiče, aktuelni modeli koštaju od 429 do 579 dolara, a slične se cifre očekuju i za nadolazeću generaciju ovog uređaja, no ne bi se trebali iznenaditi ako cijena ipak poraste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.