NOVITETI

iPhone postaje pravi fotoaparat: Objavljene nove informacije o nadolazećem modelu Appleovog smartphonea

Apple bi novu generaciju svojih telefona trebao predstaviti na konferenciji u septembru.

Apple iPhone 15 sa USB-C kabelom. Apple

M. Z.

8.4.2024

Ostalo je još manje od pola godine do predstavljanja nove generacije iPhonea. Mrežom već duže vremena kruže informacije o opcijama koje bi četiri nova uređaja mogla imati, a prošle sedmice objavljene su i fotografije maketa modela iPhone 16 i 16 Pro koje pokazuju neke od većih promjena vezanih uz dizajn koje očekujemo na novoj generaciji Appleovih telefona.

Veći ekrani

Prva promjena odnosi se na veličinu. Naime, posljednji modeli iPhone iz obične i Pro serije imali su ekrane iste dijagonale - 6,1 inč, odnosno 6,7 inča za modele Plus i Max. Od nadolazeće generacije to bi se trebalo promijeniti te će Pro modeli, kako možemo vidjeti ne fotografijama, imati malo veće ekrane.

Dok će iPhone 16 i 16 Plus zadržati ekrane spomenutih dijagonala, model Pro sada bi trebao imati 6,3-inčni ekran, dok bi Pro Max trebao imati ekran dijagonale skoro 7 inča (6,9 inča).

Dobra vijest za sve koji namjeravaju kupiti obične, a ne Pro modele ovih telefona jest da bi iPhone 16 i 16 Plus trebali dobiti opciju koja je na aktuelnoj generaciji bila rezervirana samo za Pro modele, a to je akcijska tipka. Dakle, sva četiri telefona nadolazeće generacije imat će tipku koju je moguće programirati za određene akcije, ovisno o željama i potrebama korisnika. No ni to nije sve što se tiče novih tipki.

Naime, prema ranijim glasinama, ali i ovim maketama, svi modeli iPhonea 16 trebali bi s desne strane imati još jednu tipku za fotografiranje. Ta Capture tipka bit će mehanička, dakle, korisnici će je moći pritisnuti za fotografiranje i snimanje videozapisa, ali imat će i kapacitivnu površinu. To znači da će korisnici kada prijeđu preko te tipke moći zumirati fotografije ili video prije i tokom snimanja. S obzirom na to da Apple svake godine unaprijedi i hardver te kamere na svojim telefonima, nova generacija iPhonea s ovom tipkom postat će poput (profesionalne) kamere za snimanje i fotografiranje.

Predstavljanje za 5 mjeseci

Do predstavljanja iPhonea 16, dakle, ostalo je još oko pet mjeseci i nema sumnje kako će se tokom tog razdoblja pojaviti nove glasine i informacije oko noviteta koje kompanija priprema za svoje telefone. Ono što je već sada jasno je da Apple ove godine sigurno neće predstaviti savitljivi model iPhonea te će ljubitelji kompanije na takvo nešto morati pričekati još najmanje nekoliko godina, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.