NIJE SVE IZGUBLJENO

Šta ako slučajno izbrišete sve poruke na svom iPhoneu: Evo kako ih možete vratiti

U nekoliko koraka možete spasiti ono što ste mislili da ste trajno izgubili

cnet.com

E. Ag.

4.2.2024

Svakome se može (slučajno ili namjerno) dogoditi da izbriše poruke na svom pametnom telefonu. Šta ako vam se to dogodi na iPhoneu? Slijedite korake i sve ćete ih vratiti natrag.

Dva načina

Izbrišete li poruke, one će se prije trajnog brisanja prebaciti i čuvati u mapi za izbrisane tekstualne (SMS) poruke.

U porukama dodirnite i držite Uredi u gornjem lijevom uglu, a kada se pojavi padajući izbornik, dodirnite Prikaži nedavno izbrisano (Show Recently Deleted).

Postoji i drugi način, kroz filtriranje poruka. Najprije uključite filtere poruka odlaskom u Postavke te odabirom Poruke. Zatim se pomaknite prema dolje i uključite Filtriranje nepoznatih pošiljatelja (Filter Unknown Senders). Za kraj dodirnite Filteri u gornjem lijevom uglu i dodirnite Nedavno obrisano (Recently Deleted), piše SmartLife.

U sljedećem koraku bit ćete u inboksu koji prikazuje poruke koje ste izbrisali u posljednjih 30 dana. Zatim oporavite poruke koje su vam potrebne ili trajno izbrišite svaku poruku koju pronađete. Odabirom poruke koju želi spasiti u sljedećem koraku pritisnite Oporavi (Recover) u donjem desnom uglu. Poruka će se prebaciti u vašu glavnu pristiglu poštu.

30 dana

Ukoliko ste poruku ili poruke izbrisali prije više od 30 dana, one se vjerovatno više neće moći povratiti, ali postoji još jedno mjesto na kojem možete pokušati spasiti stvar. Imate li neki drugi Appleov uređaj poput iPad tableta ili računara, koji je također povezan s vašim računom? Poruke bi mogle biti u pristigloj pošti na tom uređaju.

Možda ne želite da se izbrisane poruke brišu nakon 30 dana? U tom slučaju to promijenite odlaskom u postavke te odabirom Poruke, a zatim Povijest poruka. Tu dodirnite Zadrži poruke te odaberite vrijeme (30 dana, godinu ili zauvijek).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.