DOŠLO DO PREGRIJAVANJA

Koristio jeftin punjač za iPhone 15: Kabl se potpuno istopio, oštećen i telefon

Jedan od korisnika je naglasio da se ne radi o problemu koji je specifičan za telefon, već o riziku koji nose "neoriginalni" punjači i kablovi

Oštećen telefon. Reddit

E. Ag.

27.12.2023

Nedavno je korisnik Reddita privukao pažnju kada je podijelio fotografije svog iPhone 15 Pro Max telefona oštećenog usljed pregrijavanja neoriginalnog punjača. Incident nije samo rezultirao fizičkim oštećenjem telefona, već je korisnik izvijestio i o manjoj povredi prsta.

Opekotina na prstu

Korisnik je detaljno opisao situaciju, navodeći da se telefon punio preko noći kada je došlo do pregrijavanja. Ne samo da je punjač otopio plastiku na kablu već je i oštetio sam uređaj, pri čemu je dio USB-C porta ostao zaglavljen u telefonu.

Pored materijalne štete, korisnik je istakao i da je dobio opekotinu na prstu, što dodatno ukazuje na opasnosti koje mogu nastati prilikom korištenja punjača koji nisu certifikovani za upotrebu na tim uređajima, piše Telegraf.rs.

Drugi korisnici su se brzo uključili u diskusiju, dajući savjete o tome kako da se izvadi oštećeni dio iz telefona i ukazujući na potrebu tretiranja povrede. Također, postavilo se pitanje da li je sam telefon još siguran za upotrebu, budući da oštećenje može imati nepoznate dugoročne posljedice na bateriju i interne komponente uređaja.

Charging cable got so hot it MELTED the plastic, broke into my phone and burned my finger. What can I do?
byu/NoisilyMarvellous iniphone

Diskusija se fokusirala i na kvalitet punjača i kablova koji se koriste sa skupocjenim uređajima. Jedan od korisnika je naglasio da se ne radi o problemu koji je specifičan za telefon, već o riziku koji nosi upotreba "neoriginalnih" punjača i kablova. Ovaj komentar sugeriše da bi pridržavanje upotrebe certifikovanih i originalnih dodataka moglo biti ključno za izbjegavanje ovakvih situacija.

Certifikovani uređaji

Ovaj incident otvara širi dijalog o bezbjednosti i standardima kvaliteta u industriji dodataka za mobilne telefone. Potrošači se sve više oslanjaju na svoje uređaje u svakodnevnim aktivnostima, stoga je bitno podizati svijest o tome da upotreba nekvalitetnih punjača ne samo da može dovesti do oštećenja uređaja, već i do ličnih povreda.

Poznato je da Apple i drugi proizvođači preporučuju korištenje samo onih dodataka koji su certifikovani i odobreni za upotrebu sa njihovim uređajima, kako bi se osigurala maksimalna bezbjednost i performanse. Ovaj događaj svakako stavlja akcent na važnost ove preporuke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.