MCLARI

Robot nalik pauku mijenja oblik: Velika pomoć u potragama i spašavanju

Zgradu srušenu nakon potresa mogli bi u potrazi za preživjelima pretražiti roboti veličine kukca

Ima četiri neovisno pokretana nožna modula s 2 stepena slobode. Enerzine.com

E. Ag.

8.11.2023

Sićušnog robota nalik pauku koji se može provući kroz malene proreze i potom vratiti u prvobitan oblik spasioci bi mogli koristiti za pretraživanje područja na kojima se dogodila katastrofa, bilo prirodna ili na drugi način izazvana, piše Smartlife.

Naprimjer, zgradu srušenu nakon potresa mogli bi u potrazi za preživjelima pretražiti roboti veličine kukca. Novi četveronožni robot ima naziv mCLARI te je dugačak samo 20 mm i težak 0,97 grama. Ima četiri neovisno pokretana nožna modula s 2 stepena slobode, od kojih svaki pokreću piezo-električni pokretači — mehanički mišići.

„Noge“ su međusobno povezane pasivnim tjelesnim zglobovima i to mu omogućuje da lako mijenja oblik kada dođe u kontakt s vanjskim ograničenjima. To mu omogućuje da pasivno mijenja svoj oblik kako bi se provukao kroz uske otvore u više smjerova.

Ima maksimalnu brzinu od tri duljine svog tijela u sekundi i može podnijeti više od tri puta veću tjelesnu težinu kao dodatni teret, što je dovoljno za malenu videokameru koja se može postaviti na mCLARI.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.