RADIKALNI KORACI

YouTube nije zadovoljan što koristite blokatore reklama: Korisnici počeli dobivati ovo upozorenje

YouTube zahtijeva da se reklame prihvate ili da se prijeđe na Premium verziju

YouTube je eksperimentisao sa svojim pretplatničkim planovima. Facebook

E. Ag.

16.10.2023

U toku je izazovna faza za YouTube, koji se bori da spriječi korištenje blokatora reklama na svojoj platformi. Kako je objavio The Verge, pojedini korisnici YouTubea počeli su da dobivaju upozorenje da blokatori reklama nisu dozvoljeni na platformi.

Dio testiranja

Po riječima Džeja Pitersa, novinara The Vergea, YouTube je počeo da prikazuje prozor u kojem se navodi da korisnik izgleda koristi blokatore reklama. Da biste nastavili sa korištenjem platforme, YouTube zahtijeva da se reklame prihvate ili da se prijeđe na Premium verziju, upozoravaju se korisnici.

Ova novina je dio testiranja koje je YouTube započeo tokom ljeta s ciljem da zabrani korištenje blokatora reklama. Prema saznanjima, Piters nije jedini koji je naišao na ovakvu poruku. Internet zajednica je sve samo ne sretna zbog ovakve odluke. Za mnoge korisnike, gledanje YouTube sadržaja sa reklamama je neprihvatljivo.

Nezadovoljstvo kod korisnika

U prethodnom periodu, YouTube je eksperimentisao sa svojim pretplatničkim planovima. Prošlog mjeseca su najavili ukidanje Premium Lite pretplate, koja je bila jeftinija i bez reklama, dostupna samo u odabranim evropskim zemljama. 

- Iako razumijemo da vam ova vijest može biti razočaravajuća, nastavljamo da radimo na različitim verzijama Premium Lite plana dok ugrađujemo povratne informacije od naših korisnika, kreatora i partnera - stoji u zvaničnom mailu upućenom korisnicima, piše Telegraf.rs.

Ovo je jasan znak da YouTubeu, kao jednoj od najposjećenijih platformi na svijetu, ozbiljno smetaju blokatori reklama. Iako ova odluka može izazvati nezadovoljstvo kod korisnika, ona je u skladu sa naporima kompanije da maksimizira prihode od oglašavanja i podstakne korisnike na prelazak na plaćene pretplatničke planove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.