ZA SVE KORISNIKE

Hoće li promijeniti mišljenje: Mask spomenuo uvođenje pretplate za popularnu platformu

Tokom razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom

Nije poznato koliko bi ta pretplata mogla iznositi. Twitter

E. Ag.

20.9.2023

Hoće li svi korisnici platforme X (Twitter) u budućnosti morati plaćati pretplatu za njeno korištenje? Prema posljednjim Maskovim riječima, čini se kako razvoj platforme ide upravo u tom smjeru, a nije teško zaključiti kako će, ako se to zaista dogodi, mnogi dignuti sidro s ove društvene mreže i okrenuti se alternativama. No prvo treba sačekati neke službene najave i odluke kako bi saznali šta Mask i Jakarino zaista planiraju.

Govor mržnje

Da bi zaista moglo doći do plaćanja Twittera, Mask je rekao tokom razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Naime, Netanjahu je komentirao, odnosno kritizirao veliku količinu botova na platformi X koji šire govor mržnje, a jasno je kako takvi botovi šire i različitu propagandu, lažne vijesti i slično. Mask mu je odgovorio kako može zamisliti samo jedan način s kojim se njegova društvena mreža može boriti s tom vojskom botova, a to je mala mjesečna naplata za korištenje X-a.

Nakon preuzimanja Mask je veliki fokus stavio na pretplatu s kojom bi korisnici mogli verificirati profile i imati neke dodatne opcije, čime bi djelimično nadoknadio minus od smanjene količine oglasa na platformi X. Prema nedavnim Maskovim riječima, samo u SAD pad oglašavanja iznosio je 60 posto.

Velike najave

Ako bi platforma X zaista uvela pretplatu, Mask vjeruje kako bi se tako mogao riješiti većine botova jer bi, nakon njihovog gašenja, svaki put biti potrebno registrirati novu kreditnu karticu za pokretanje novog bota. No dok bi se tako mogao riješiti botova, Mask bi mogao izgubiti i veliki broj, možda i većinu korisnika svoje mreže, prenosi Zimo.hr.

Koliko bi ta pretplata mogla iznositi nije poznato, no Mask je spomenuo kako će to biti manja cifra u odnosu na onu koju plaćaju pretplatnici X Premiuma, što je 8 dolara mjesečno. Kako naglašavaju na Axiosu, za Maska nije neobično da daje nekakve velike i značajne najave oko svojih proizvoda te da kasnije promijeni mišljenje, što bi se moglo dogoditi i oko najave pretplate za sve korisnike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.