ARHEOLOGIJA

Hram perzijske boginje vode Anahite pronađen u iračkom dijelu Kurdistana

U dolini, istraživači su otkrili vjerski kompleks koji je možda bio posvećen boginji Anahiti

Anahita. Wikipedia/Daderot, CC0, via Wikimedia Commons

M. Z.

12.3.2024

Arheolozi koji istražuju planinsko utvrđenje Rabana-Merkuli u današnjem iračkom dijelu Kurdistana kažu da je tamo možda bio i hram perzijske boginje vode Anahite.

Mjesto bogosluženja

Rabana-Merkuli je arheološka lokacija na planinskom vijencu Zagros, na padinama planine Piramagrun. To utvrđeno uporište obuhvata naselja u dolini Rabana i na platou Markuli.

Arhitektonske strukture pored prirodnog vodopada i ostaci mogućeg ognjenog oltara ukazuju na mjesto bogosluženja, kaže dr. Majkl Braun s Haldelberškog univerziteta.

Kameni reljef iznad utvrđenog ulaza u Rabanu prikazuje anonimnog vladara, najvjerovatnije vazalnog kralja pod partskom okupacijom. U dolini, istraživači su otkrili vjerski kompleks koji je možda bio posvećen boginji Anahiti, piše ArkeoNews.

Boginja vode Anahita je prvi put spomenuta u zbirci tekstova zoroastrizma „Avesta“, gdje je prikazana kao nebeski izvor svih zemaljskih voda i opisana kao izuzetno lijepa žena sa sposobnošću da uzme oblik stepenastog potoka ili vodopada. Tokom seleukidskog i partskog perioda kult Anahite bio je vrlo poštovan u zapadnim dijelovima Iraka.

Glavni pokazatelj da je hram posvećen Anahiti bio dio utvrđenja Rabana-Merkuli jeste otkriće arhitektonskih dodataka u prirodnom okruženju sezonskog vodopada unutar kompleksa.

-Blizina vodopada je značajna pošto je veza između elemenata vatre i vode imala važnu ulogu u preislamskoj perzijskoj religiji - kaže Braun.

Na lokaciji postoje ostaci građevine, gdje su arheolozi pronašli dvije pogrebne komore datirane na 1-2 stoljeće prije nove ere. To sugerira da je hram korišten kad su podignuta utvrđena naselja Rabana i Merkuli.

Slavljenje kralja

Dr. Braun misli da je možda već postojao neki hram koji je uključen u kult Anahite tokom partskog perioda, što je moglo biti od ključnog značaja u zauzimanju planine. U to vrijeme su mnoga vjerska mjesta također služila za slavljenje kralja i njegovih predaka.

- Čak i ako lokacija ne može biti definitivno povezana s boginjom vode Anahitom zbog nedostatka sličnih arheoloških otkrića radi direktnog poređenja, hram u Rabani ipak daje fascinantan uvid u sakralne i geopolitičke odnose tokom partskog doba, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.