ZASTRAŠUJUĆE

Otkriveno šta je posljednje pojeo najstrašniji stvor koji je živio na Zemlji

Otkriveno je šta je bio poslednji obrok tiranosaurusa starog 75 miliona godina - dvije bebe dinosaurusa, piše BBC.

Tiranosaurus. Shutterstock

D. H.

9.12.2023

Naučnici sada kažu da je očuvanost ove životinje, i dvije male nesrećne bebe koje je pojeo, bacila novo svjetlo na način na koji su živeli ovi predatori.

Lovili mlade dinosauruse

- Ovo je dobar dokaz da su tiranosauridi drastično mijenjali dijetu kako su rasli - kaže dr. Darla Zelenicki sa Univerziteta Kalgari.

Primjerak koji je otkriven je mladi gorgosaurus, pripadnik roda Tiranosauride, i blizak rođak džinovskog ti-reksa. Ovaj konkretan primjerak je imao 7 godina kad je uginuo (tinejdžerski uzrast, rečeno ljudskim rječnikom), i imao je oko 330 kilograma (deseti dio težine koju je dostizao odrasli gorgosaurus).

U njegovom grudnom košu, tamo gdje je bio želudac, pronađene su kosti dvije bebe pticolikog dinosaurusa zvanog citipes.

- Znamo da su ovi tinejdž tiranosauridi lovili male, mlade dinosauruse - rekla je dr Zelenicki, jedna od vođa tima naučnika koji su objavili svoj rad u žurnalu Science Advances.

Niz ranijih fosilnih dokaza, uključujući i tragove ujeda tiranosaurida na kostima većih dinosaurusa, omogućili su naučnicima da izgrade sliku o tome kako su napadali gorgosaurusi i kako su jeli velike biljojede koji su živjeli u krdima.

Gutali ih cijele

Dr. Fransoa Terijen iz Muzeja paleontologije Rojal Tajrel opisao je ove odrasle tiranosauride kao životinje koje su se hranile "nediskriminativno". 

- Vjerovatno su napadali velike biljojede, grizli kroz kosti i otkidali meso - rekao je on za BBC.

Ali dr. Zelenicki tvrdi da su manji, nezreli tiranosauridi bili nespremni da skoče u krdo rogatih dinosaurusa teških i po nekoliko tona.

Kad je riječ o ovom konkretnom fosilu, dr. Zelenicki i njen tim su pronašli noge malih dinosaurusa na mjestu gdje je bio stomak gorgosaurusa, što znači da je ovaj predator "volio batake", kao najmesnatiji dio.

Gorgosaurusi su kao mladi bili mišićavi i vitki, a kako su rasli, pretvarali su se u džinove koji su hodali sporije, ali su bili mnogo snažniji.

Dok su odrasli gorgosaurusi grizli i otkidali meso svojim moćnim zubima, mladi gorgosaurusi su napadali manji plijen i gutali ga cijelog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.