DROBI PLIJEN

Neobična nova ajkula s kutnjacima poput ljudskih

Išarana rogata ajkula se može naći samo u dubokim vodama kod sjeverozapadne Australije

Samo u blizini australske obale. YouTube

M. Z.

22.8.2023

Naučnici u Australiji su otkrili novu vrstu ajkule s čudnim kutnjacima kao kod ljudi, koje koristi za drobljenje plijena.

Rogata ajkula

Nova vrsta, nazvana išarana rogata ajkula (Heterodontus marshallae), dio je reda Heterodontiformes, klasificirane po jedinstvenom obliku tijela i malim rogovima koji izbijaju iznad njihovih očiju, piše Live Science.

- Ovaj red ajkula liči na fosile davno izumrle ajkule zbog slične morfologije, uključujući šiljke. Međutim, sad znamo da nisu blisko povezane - rekla je Helen O’Nejl, biolog u Australskoj nacionalnoj ribljoj kolekciji.

Novoopisana vrsta se može naći samo u vodama kod sjeverozapadne Australije, oko 125-229 metara ispod površine.

Te ajkule imaju nekoliko redova zuba i vrlo velike čeljusti u odnosu na svoju lobanju, što im omogućava da jedu stvorenja kao što su mekušci i rakovi.

- Zubi svih vrsta rogatih ajkula su vrlo slični, ali rogate ajkule kao grupa imaju vrlo drugačije zube od većine ostalih ajkula. One imaju zube za grabljenje naprijed i velike zube poput kutnjaka iza - rekao je Vil Vajt, stariji kustos Kolekcije.

Ova grupa je evoluirala da drobi tvrdu ljusku pomoću zuba sličnih kutnjacima.

Prugasti dizajn

U novembru 2022. istraživači u morskom parku Gaskojn na zapadu Australije pronašli su odraslu mušku ajkulu H. marshallae dugačku oko 53 centimetra.

- U poređenju s drugim australskim rogatim ajkulama, ova vrsta ima specifičan prugasti dizajn - kaže Vajt.

Taj obrazac je vrlo sličan zebrastoj rogatoj ajkuli i ranije se mislilo da je u pitanju ista vrsta.

Međutim, zebraste rogate ajkule žive u plićim vodama, obično u blizini Indonezije ili Japana, dok H. marshallae više vole dublji okean oko australske obale. Prije ekspedicije 2022. istraživači su ispitali šest primjeraka i ljusku jajeta nečega što je kasnije identificirano kao H. marshallae iz muzejskih kolekcija širom Australije i bili su u procesu klasifikacije te nove vrste kad su naišli na živu mušku jedinku.

- Imamo žensku jedinku u našoj kolekciji, ali smo tokom našeg putovanja uhvatili mušku - rekla je O’Nejl i dodaje:

- Više volimo da koristimo mužjake kao holotip jer oni imaju klaspere, vanjske reproduktivne organe koji se razlikuju među vrstama i mogu nam pomoći da ih raspoznamo.

Podvodni predator

Istraživači su posljednji put opisali neku vrstu ajkula iz reda Heterodontiformes 2005. godine i naučnici sumnjaju da će oni pronaći još nekog od ovih podvodnih predatora, kaže Vajt.

- Ovaj red ajkula je vrlo specifičan po svojoj velikoj glavi, izraslinama iznad očiju i šiljcima ispred leđnih peraja - rekao je on i dodao:

- Čini mi se da bismo vidjeli primjerke tako specifične vrste… lako je moguće i da griješim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.